Doğrudan ekim koşullarına uygun ikinci ürün silajlık mısır çeşitlerinin belirlenmesi
Determination of second crop silage maize cultivars for no-till conditions
- Tez No: 406113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İkinci ürün, silajlık mısır, silaj verimi ve kalitesi, toprak işlemesiz tarım, the second crop, silage maize, silage yield and quality, no-till
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, Kayseri'de kışlık fiğ+tahıl karışımı sonrası doğrudan ekim koşullarına uygun ikinci ürün silajlık mısır çeşitlerini belirlemek üzere toplam 22 adet melez mısır çeşidi kullanılarak tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak 2013 yılında yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, en çok yeşil ot verimi ADA-9516 (9.849 kg/da) ve DKC 6903 (9.754 kg/da)'çeşitlerinden alınırken; en uzun bitki boyu ADA-9516 (283 cm) ve TRUVA (282 cm) ve en uzun koçan boyu BOLSON (31.00 cm) ve DKC 7211 (30.66 cm) çeşitlerinde ölçülmüştür. Buna ek olarak, en yüksek kuru madde KOPIAS (% 26.82) ve CADIZ (% 25.26), en düşük ADF değeri BOLSON (% 25.13) ve KOMPOZİT ARİFİYE (% 25.49) ve en düşük NDF değerlerine ise KERBANIS (% 43.71) ve PR 30 B 74 (% 46.29) çeşitlerinde saptanmıştır. Doğrudan ekim şartlarında en yüksek yeşil ot verimine sahip olan çeşitler sırasıyla ADA-9516, DKC 6903, TRUVA ve CADIZ çeşitleridir. ADF değeri en iyi olan BOLSON, KOMPOZİT ARİFİYE ve PR 31 Y 43 iken NDF değeri en iyi olanlar ise KERBANİS, PR 30 B 74 ve ADA 9516 çeşitleridir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, Kayseri'de doğrudan ekim şartlarında ikinci ürün silajlık mısır olarak en fazla yeşil ot verimine sahip ADA-9516, DKC 6903, TRUVA ve CADIZ çeşitleri önerilirken; en iyi silaj kalitesi için ise BOLSON, KOMPOZİT ARİFİYE, PR 31 Y 43 ve ADA 9516 çeşitleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the second crop silage maize cultivars suitable for no-till conditions after cereal +vetch mixtures by using 22 hybrid maize cultivars under randomized complete block design with three replications during the 2013 cultivation season in Kayseri province. In this research, the highest green herbage yield, plant height and cob length were obtained by ADA-9516 (9.84 t/da) and DKC 6903 (9.75 t/da); ADA-9516 (2,83 m) and TRUVA (2,82 m); and BOLSON (31.00 cm) and DKC 7211 (30.66 cm) cultivars, respectively. Moreover, the highest dry matter, the more digestible ADF and NDF rates were determined by KOPIAS ( 26.82 %) and CADIZ (25.26 %) ; BOLSON (25.13 %) and KOMPOZİT ARİFİYE ( 25.49 %); and KERBANIS (43.71 %) and PR 30 B 74 (46.29 %) cultivars, respectively. Under no-till conditions, top silage maize cultivars for herbage yield, ADF and NDF were ADA-9516, DKC 6903, TRUVA and CADIZ ; BOLSON, KOMPOZİT ARİFİYE and PR 31 Y 43; and KERBANİS, PR 30 B 74 and ADA 9516, respectively. According to this research, cultivars ADA-9516, DKC 6903, TRUVA and CADIZ are suggested for the highest herbage yield while cultivars BOLSON, KOMPOZİT ARİFİYE, PR 31 Y 43 and ADA 9516 for the highest silage quality under no-till conditions for the second crop silage maize production in Kayseri province.