İkinci ürün şartlarında yetiştirilen silajlık mısır çeşitlerinin sıra üzeri mesafeye tepkilerinin Boğazlıyan şartlarında belirlenmesi
Response of second crop silage maize cultivars to sowing density under Bogazliyan conditions
  1. Tez No: 406123
  2. Yazar: SAADET KARAALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANCAR BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, ikinci ürün, verim, kalite, sıra üzeri mesafe, Boğazlıyan, Maize, second crop, yield, quality, Boğazlıyan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, 3 mısır çeşidinin (KWS 6565, Tarex 596 ve Maro SNH 8606) sıra arası 70 cm ve sıra üzeri 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24 cm aralıklarla 7 farklı sıra üzeri mesafe olacak şekilde, mısır çeşitlerinin sıra üzeri mesafeye tepkilerini belirlemek amacıyla 2013 yılında 2. ürün olarak Boğazlıyan şartlarında yürütülmüştür. Çalışmada çeşitler yönü ile değerlendirildiğinde; en yüksek bitki boyu (240.5 cm), gövde çapı değeri (28.1 mm), bitki başına yaprak sayısı (15.7 adet), bitki başına koçan sayısı (1.4 adet); kuru madde verimi (1270.5 kg/da), ham protein oranı (%8.8), ham protein verimi (396.4 kg/da), ham kül oranı (%5.7) ve ayrıca yem kalitesi açısından düşük olması arzu edilen ADF (%33.8), NDF (%46.5) ve ham selüloz oranlarına (%14.7) sahip olan çeşit Maro SNH 8606 çeşidi olmuştur. Sıra üzeri mesafelerin etkisine bakıldığında ise; en yüksek bitki boyu (246.1 cm), hasıl verimi (4524.8 kg/da), kuru madde oranı (%31.9), kuru madde verimi (1443.7 kg/da), ham kül oranına (%5.1) sahip, ayrıca yemde düşük olması istenen ve diğer sıklıklardan daha düşük ham selüloz oranı (%13.6), ADF oranı (%34.0) ve NDF oranına (%47.6) sahip olan 24 cm sıra üzeri mesafe sıra üzeri mesafe daha üstün olmuştur. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde; Boğazlıyan şartlarında Maro SNH 8606 çeşidi 2. ürün olarak 70 cm sıra arası ve 24 cm sıra üzeri mesafe olacak şekilde yetiştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to investigate the response of 3 different maize cultivars (KWS 6565, Tarex 596 and Maro SNH 8606) planted at 70 cm row spacing and 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24 cm on row spacings to sowing density in the year 2013 as the second crop in Boğazlıyan. Considering the cultivars, the greatest plant height (240.5 cm), plant diameter (28.1 mm), number of leaves per plant (15.7 leaves), number of cobs per plant (1.4 cobs), dry matter yield (1270.5 kg/da), crude protein ratio (8.8%), crude protein yield (396.4 kg/da), crude ash ratio (5.7%), the least (Acid Detergent Fiber) ADF (33.8%), (Neutral Detergent Fiber) NDF (46.5%) and crude cellulose (14.7%) ratios were obtained from Maro SNH 8612 cultivar. Considering the on-row spacings, the greatest plant height (246.1 cm), herbage yield (4524.8 kg/da), dry matter ratio (31.9%), dry matter yield (1443.7 kg/da), crude ash ratio (5.1%), the least crude cellulose (13.6%), ADF (34.0%), NDF (47.6%) ratios were obtained from 24 cm on-row spacing. Considering the entire results of the study, it was concluded under Boğazlıyan conditions that Maro SNH 8606 maize cultivar could be grown as a second crop with 70 cm row spacings and 24 cm on-row spacings.