Samsun ili Ladik ilçesinde arazi fiyatını etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Factors affecting land prices in Ladik district of Samsun province
- Tez No: 406155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Fiyatı, Hedonik Fiyat Modeli, Değer Biçme
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tezin amacı, Samsun ili Ladik İlçesinde arazi fiyatını etkileyen faktörleri belirlemek, yapılacak olan yatırımlar için arazi fiyatlarına ışık tutmak ve Ladik İlçesinde arazi fiyatını tespit edebilecek uygulanabilir bir model elde etmektir. Hedonik Fiyat Modelinin kullanıldığı araştırmada katsayılar regresyonla ortaya konulmuştur. Bununla beraber t testi ve varyans analizleri ile değişkenler karşılaştırılmıştır. Arazinin konumsal özelliklerinden işletmeye olan uzaklığı, arazi fiyatıyla en yüksek ilişkiye sahip katsayı olarak bulunmuştur. Araştırmada Ladik Derinöz sahasında arazi fiyatını açıklayan modelin açıklama gücü 0,719 olarak hesaplanmış, arazi fiyatını etkileyen en önemli faktör ise arazinin sulanması olarak tespit edilmiştir. Sulanan arazinin fiyatı, sulama imkânı bulunmayan arazinin fiyatından dekara 721 TL daha fazladır. Sulama durumunun dışında arazi fiyatını etkileyen diğer önemli faktörler; arazinin taşlılık durumu, arazinin eğimi, arazinin verim durumu, arazinin ana yola ve köye uzaklığı olarak belirlenmiştir. Arazi fiyatını etkileyebilecek temel özelliklerin modelde yer alması, araştırmanın uygulanabilirliğini mümkün kılmaktadır. Dolayısıyla uygulanması mümkün olan bu tarz araştırmaların artırılması, bilimsel ve objektif değerleme çalışmalarına katkı sağlayacaktır. Ayrıca araştırmayla elde edilen sonuçlar, geleneksel arazi değerleme yöntemleri için de yardımcı bir unsur olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis was to determine the factors affecting land prices, to shed light on the prices of land for investments, and to determine the land prices with an applicable model in Ladik district of Samsun province. Hedonic Price Model of the coefficients used in the research that has been demonstrated with regression. Also, variables were compared using t-test and analysis of variance. From the spatial characteristics of the land, distance to farming enterprises was found to have the highest correlation coefficient with the price of land. In Ladik Derinöz we calculated R2 0,719 and the most important factor affecting the price of land founded as the irrigation of the land. The price of irrigated land was found to be 721 TL/da higher than un-irrigated land. The other factors affected land prices were whether it included stones or not, land slope, land productivity, distance from the main road, and distance from the village, respectively. Because basic factors which can affect the price of land were included in this model, it is assumed that it is an applicable model. For this reason, increasing this type of research will make contributions to the scientific and objective valuations. In addition, the results of this study may provide useful information for traditional land valuation methods.