Ovulatuar infertil hastaların tedavisinde klomifen sitrat ve intrauterin inseminasyonun başarıya etkisi
Treatment of ovulatory infertile patients with clomiphene citrate and effect of intrauterine insemination success
  1. Tez No: 406183
  2. Yazar: ÇAĞNAY SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Klomifen sitrat, Ovulasyon indüksiyonu, intrauterin inseminasyon, Clomiphene citrate, ovulation induction, intrauterine insemination
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ovulatuar infertil hastaların tedavisinde klomifen sitrat ve intrauterine inseminasyonun başarıya etkisi. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2014 AMAÇ: Bu çalışmada, Mart 2012 - Mart 2014 tarihleri arasında Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı İnfertilite Polikliniği'ne başvuran klomifen sitrat kullanılarak ovülasyon indüksiyonu uygulanan hastalarda, zamanlanmış ilişki ile intrauterin inseminasyon (IUI) sonuçlarının karşılaştırılmasını prospektif olarak incelemeyi amaçladık. YÖNTEM: Klomifen sitrat kullanılarak ovülasyon indüksiyonu yapılan 100 hastada, zamanlanmış ilişki veya İUİ uygulanmış toplam 265 siklus prospektif olarak tarandı. Çalışma ve kontrol grubu hastalarına, adetin 3. günü 50 mg/gün başlangıç dozundan 5 gün ard arda kullanmak üzere klomifen sitrat ile tedavi başlandı. Tüm hastalar adetin 13. günü kontrole çağrıldı ve transvajinal ultrasonografi ile folikülometri yapıldı. Folikül büyüklüğü yeterli boyuta ulaşan (18-20 mm) tüm hastalara HCG uygulandı. Çalışma grubu hastalarına HCG uygulanmasından 36 saat sonra intrauterin inseminasyon uygulandı. Kontrol grubu hastalarına ise HCG uygulanmasından sonra bir hafta süresince sık koitus önerildi. BULGULAR: Toplam 100 hastaya uygulanan 265 indüksiyon sonucunda 28 klinik gebelik elde edildi. Çalışma grubunda hasta başına gebelik oranı % 44, siklus başına gebelik oranı % 18.03 olarak belirlendi. Kontrol grubunda hasta başına gebelik oranı % 12, siklus başına gebelik oranı % 4.19 olarak belirlendi. Çalışma ve kontrol grubu arasında klinik gebelik oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Hastalar arasında; yaş, menstrüasyonun 3. günü FSH, LH, E2, prolaktin, TSH değerleri açısından anlamlı fark saptanmadı. SONUÇ: Klomifen sitrat kullanılarak ovülasyon indüksiyonu yapılan hastalarda, intrauterin inseminasyon uygulaması ile elde edilen gebelik oranı, zamanlanmış ilişki uygulanan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Treatment of ovulatory infertile patients with clomiphene citrate and effect of intrauterine insemination success. Bülent Ecevit Univesity Faculty Of Medicine, Thesis in Obstetrics and Gynecology. Zonguldak, 2014 AIM: In this study, our aim was to investigate comparison of results between patients who were administered clomiphene citrate to induce ovulation in undergoing scheduled intercourse and intrauterine insemination (IUI) prospectively in Bulent Ecevit University Faculty of Medicine Infertility Clinic of Obstetrics and Gynecology Department between March 2012 and March 2014. METHODS: 100 patients with a total of 265 cycles whose ovulation were induced by clomiphene citrate with timed intercourse or IUI were prospectively screened. The study and control group patients were treated with 50mg/day initial dose of clomiphene citrate at the 3th menstrual day and repeated to use 5 days. All patients were recalled after 13 day and performed folikülometry with transvaginal ultrasound. When the follicule size reached sufficient size (18-20 mm), HCG was given to the patients. In the study group, intrauterine insemination was performed 36 hours after administration of HCG.The control group patients was recommended to make frequent sexual intercourse during a week after the HCG. RESULTS: 100 patients who underwent 265 inductions resulted in 28 clinical pregnancies. In the study group, the pregnancy rate per patient was 44% and the pregnancy rate per cycle was determined to be 18.03%. In the control group, pregnancy rate per patient was 12% and the pregnancy rate per cycle was determined to be 4.19%. The comparison between clinical pregnancy rates of the control and the study group have shown a statistically significant difference. The test results that were taken on the menstruation's third day FSH, LH, E2, prolactin, TSH and the patients' age did not have any significant difference in both the study and the control group. CONCLUSION: In conclusion, using clomiphene citrate in patients undergoing ovulation induction, timed intercourse and IUI pregnancy outcomes scheduled for the relationship of the results were found statistically significant.