Açıklanamayan infertilite tedavisinde hidrotubasyonun etkinliğinin araştırılması
Investigation of effectiveness of hidrotubation in the managament of unexplained infertility
  1. Tez No: 267902
  2. Yazar: ÖMER ERKAN YAPÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KUMTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: infertilite, ovulasyon indüksiyonu, hidrotubasyon, gebelik oranı, infertility, ovulation induction, hydrotubation, pregnancy rate
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Açıklanamayan infertilite tedavisinde çok çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. En sık uygulanan yöntemlerden bir tanesi klomifen sitrat ve IUI kombinasyonudur. Bu çalışmada, klomifen sitrat ile ovulasyon indüksiyonu yapılan hastalarda, tedaviye IUI yapılmadan tubal yıkama (hidrotubasyon) eklemenin klinik gebelik oranları üzerine olan etkisini araştırmak amaçlanmıştır.Yöntem: Bu çalışma, Mayıs 2009 - Nisan 2010 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde klomifen sitrat (KS) ile ovulasyon indüksiyonu endikasyonu konulan 80 hastada yapıldı. Önceden belirlenmiş çalışma kriterlerine uymayan olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastaların infertilite süreleri, BMİ' leri, ve daha önce infertilite amaçlı gördüğü tedaviler sorgulandı.Ovulasyon indüksiyonu her adetin 3. günü bakılan ultrasonografi (USG)'de patoloji tespit edilmeyen her iki gruptaki olgulara, KS 50 mg oral tabletlerden (Klomen® tb), adetin 3.-7. günleri arasında toplam 5 gün süreyle, günlük 100 mg dozunda uygulandı. Çalışma grubuna TVUSG de olgun dominant follikül (18mm ve üzeri) görüldüğünde 20cc SF ile pediatrik foley kateter kullanılarak hidrotubasyon işlemi yapıldı.Kontrol grubuna ek işlem yapılmadı.Her iki gruba olgun follikül gününden itibaren bir hafta süreyle günaşırı koit önerildi. Hidrotubasyon işlemi, çalışma grubundaki tüm hastalara aynı çalışmacı tarafından yapıldı. Hastalar adet günlerinin geçmesi halinde B-HCG düzeyi ve USG bakılarak gebelik açısından değerlendirildiler.Bulgular.Toplamda 80 hastada 144 ovulatuar siklus çalışıldı. Çalışma grubunda siklus bazında tolam 70 siklusta 11 gebelik (%15,7), 9 klinik gebelik (%12,86) ve Kontrol grubunda toplam 74 siklusta 4 gebelik, (%5,4), 2 klinik gebelik(%2,7) elde edildi. 2 siklus tedavi sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p:0,0219). Hasta sayısı bazında her iki gruptan toplam 15 gebelik 15/80 (%18,75), 11 klinik gebelik 11/80 (%13,75) elde edildi. Çalışma grubunda 40 hastadan 2 siklus tedavi sonrasında toplam 11 gebelik (%27,5), 9 klinik gebelik (%22,5), kontrol grubunda 40 hastadan 2 siklus sonunda toplam 4 gebelik (%10), 2 klinik gebelik (%5) elde edildi(p:0,0231). Gebelik elde etmede gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlendiSonuç: Tez çalışmamızda ortaya koyduğumuz verilere göre açıklanamayan infertil hastalara önerilecek tüp bebek öncesi en iyi alternatiflerin başında tubal lavaj gelmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Varying types of methods are currently being used in the treatment of unexplained infertility.One of the methods most commonly used is combination of clomiphene citrate and IUI. Aim of this study was to investigate the effect of adding tubal flushing (hydotubation) to treatment of patients who receive clomiphene citrate without IUI.Method: Eighty patients who admitted to Ataturk University Medical Faculty Obstetrics and Gynecology Department Infertility Polyclinic between May 2009 and April 2010 and had an indication for ovulation induction with clomiphene citrate (CC) were enrolled into this study. Patients who did not conform the previousyl determined criteria, were excluded from the study. Infertility time, BMI, and history of previous infertility treatment were recorded.Ovulation induction was performed to patients in both groups who had no abnormality on ultrasonography (US) performed in the third day of menstruation by 50 mg oral tablets (Klomen® tb), for 5 days between 3.-7. days of the cycle, as 100 mg daily dosage.. In the presence of mature follicle (?18mm in diameter) patients in the study group were hydrotubated with 20cc saline via pediatric foley catheter and were received no additional procedure. At the day of mature follicle detection, both groups were advised for intercourse on alternate days for a week. The hydrotubation procedure was performed to the study group by the same clinician. Patients were evaluated with serum HCG and US for pregnancy determination in case of menstrual delay.Results A sum of 144 cycles were studied in 80 patients. In terms of cycles, in the study group; in 70 cycles a total of 11 pregnancies (15.7%) and 9 clinical pregnancies (12.86) were achieved while in the control group; in 74 cycles a total of 4 pregnancies (5.4%) and 2 clinical pregnancies (2.7%) were achieved. At the end of two courses of treatment, statistically significant difference was found between two groups (p:0.0219). In terms of patient numbers, of both groups a sum of 15 pregnancies 15/80 (18.75%), 11 clinical pregnancies 11/80 (13.75%) were achieved. In the study group; from 40 patients a total of 11 pregnancies (27.5%) and 9 clinical pregnancies (22.5%) were achieved while in the control group; from 40 patients a total of 4 pregnancies (10%) and 2 clinical pregnancies (5%) were achieved (p:0.0231). In terms of patient numbers who achieved pregnancy, there was statistically significant difference between the groups.Conclusion: Depending on the data introduced by our study, hydrotubation appears to be the first treatment modality among many alternatives, to be applied in unexplained infertility patients before going to IVF.