Bending analysis of composite plates using meshfree methods
Ağsız yöntemler ile kompozit plakaların eğilme analizi
- Tez No: 406202
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER YAVUZ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağsız yöntemler, Eleman Bağımsız Galerkin Yöntemi, izotropik ve ortotropik plaka bükme, Meshfree methods, Element-free Galerkin method, isotropic and layered orthotropic plate bending
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, izotropik ve tabakalı ortotropik plaka eğilme problemleri, Eleman Bağımsız Galerkin Yöntemi (EFGM) kullanılarak çözümlenmiştir. İlk kısımda izotropik plakalar için Eleman Bağımsız Galerkin Yönteminin sahip olduğu ağırlık fonksiyonu türü, destek etki büyüklüğü, arka plan hücrelerindeki entegrasyon nokta sayısı, monomiyallerin derecesi ve ceza katsayısı gibi seçilebilir parametrelerinin çözüm doğruluğuna etkisi araştırılmış ve ilgili problemlere göre parametrelerin optimum değerleri belirlenmiştir. İkinci kısımda ise tabakalı ortotropik plaka eğilme problemlerinde çeşitli tabaka sayısı, fiber yönelmesi ve kalınlık/uzunluk oranına göre EFGM çözümlerinin güvenilirliği incelenmiştir. Her iki kısım için MATLAB programı üzerinde EFGM algoritmaları geliştirilmiştir. Problemler geliştirilen algoritmalara göre çözülmüş ve elde edilen sonuçlar literatürdeki analitik sonuçları veya analitik sonucu bulunmayan problemler için referans sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, bending problems of isotropic and layered orthotropic plates are presented using Element-Free Galerkin Method (EFGM). In the first section; the effects of selectable parameters of EFGM such as type of weight function, support domain size, number of Gauss integration point in a background cell, number of monomials and value of penalty coefficient are investigated on the solution accuracy of EFGM solutions and optimum values of them are determined for related examples of isotropic plates. In the second section; the reliability of EFGM solutions are examined by considering various number of layers, fiber orientation and thickness to span ratio for layered orthotropic plate bending problems. EFGM algorithms have been developed on MATLAB programming environment for both sections. Examples are solved by using developed algorithms and obtained results are compared with analytical results or reference study results in the literature.