A numerical investigation of heat transfer enhancements with the effects of nanofluid and inserts in a circular tube
Dairesel bir tüp içinde gömme parça ve nanoakışkan kullanımının ısı transferi geliştirmelerine etkisinin sayısal bir incelemesi
  1. Tez No: 406218
  2. Yazar: ATHEER RAHEEM AL-JUBOORI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: nano akışkan, ısı transferi, iyiltireşme, bükülmüş şerit, Reynolds sayısı, Nusselt sayısı, sürtünme faktörü, nanofluid, heat transfer, enhancement, twisted tapes, Reynolds number, Nusselt number, friction factor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada iki metal oksit nanoakışkan (γAl2O3-damıtılmış su ve CuO- damıtılmış su) kullanılarak bükülmüş şerit içeren yatay, dairesel boru içerisindeki ısı transfer iyileştirmesinin sayısal araştırılması sunulmuştur. Büküm oranı dört olan tipik ve saat yönü ile saat yönü tersine bükülmüş şerit kombinasyonundan oluşan iki çeşit bükülmüş şerit eleman kullanılmıştır. Çalışmada, % 0, 1, 2, ve 3 hacimsel konsantrasyonlara sahip nanoakışkanlar, türbülans akımda, 5000-20000 Reynolds rakamı aralığında ve 2000 W/m2 üniform ısı akışı şartları altında analiz edilmiştir. Sayısal analiz çalışmalarının tamamı sayısal modelleme amaçlı bir ticari paket programı olan ANSYS FLUENT kullanılarak yapılmıştır. Reynolds sayısının, nano akışkan tipinin ve hacimsel konsantrasyonunun; ısı transferi iyileşimi, Nusselt sayısı, hız profili ve sürtünme kayıpları üzerine etkileri çalışılmıştır. Saf su kullanılan model akış şartlarında, ısı transferindeki maksimum iyileşme, Nusselt sayısı oranı ele alındığında 1.859 olarak 5000 Reynolds sayısında ve saat yönü ile saat yönü tersine bükülmüş şerit kombinasyonundan oluşan eleman için bulunmuştur. Nusselt sayısı oranı cinsinden ısı transferindeki maksimum iyileşme CuO- damıtılmış su nano akışkanı için 3.6 ve Al2O3-damıtılmış su nano akışkanı için 3.2 olarak bulunmuştur. Bu degerler %3 hacimsel konsantrasyonda ve düşük Reynolds sayısında (5000 civarında) saat yönü ile saat yönü tersine bükülmüş şerit kombinasyonundan oluşan eleman için elde edilmiştir. Sürtünme faktörü oranındaki artış genellikle düşük Reynolds sayısında, yüksek Reynolds sayısına göre daha belirgindir. Sürtünme faktörü oranındaki artış CuO- damıtılmış su nano akışkanı için 6.4 ve Al2O3-damıtılmış su nano akışkanı için 6.1 olarak bulunmuştur. Bu değerler, maksimum ısı transferi geliştirme durumu için saat yönü ile saat yönü tersine bükülmüş şerit kombinasyonundan oluşan eleman için elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work presents a numerical study to investigate the heat transfer enhancement in a horizontal circular tube using two metal oxide nanofluids (γAl2O3-distilled water and CuO-distilled water) with a twisted tape. Typical and clockwise-counter clockwise twisted tapes were used with a twist ratio 4. The studied concentrations of nanofluids are 0, 1, 2, and 3% by volume under fully developed turbulent flow in the Reynolds number range of 5000 to 20000 with uniform heat flux 2000 W/m2. Throughout the whole numerical analysis procedure, it is made by using of the commercial software package ANSYS FLUENT. The effect of Reynolds number, concentration of nanofluid and nanofluid types on the heat transfer enhancement, average Nusselt number, velocity profile and frictional loss were studied. The maximum enhancement in the heat transfer under the model flow conditions is found when Nusselt number ratio is equal to 1.859, which occurs in the clockwise-counter clockwise twisted tape model without nanofluid for Reynolds number of around 5000. The maximum of heat transfer enhancement in terms of Nusselt number ratio are 3.6 for CuO-water nanofluid and 3.2 for Al2O3-water nanofluid. These values occur at 3 % concentration and the low Reynolds number (nearly 5000) for the clockwise-counter clockwise twisted tape. The increase in the friction factor ratio is generally more pronounced at low Reynolds number than high Reynolds number. The maximum increase in the friction factor ratio for CuO-water nanofluid is 6.4 and for Al2O3-water nanofluid, is 6.1. These values occur at the maximum heat transfer enhancement condition for the clockwise-counter clockwise twisted tape.