The effects of different drying parameters on the persimmon pestil quality
Farklı kurutma parametrelerinin Trabzon hurması pestilinin kalite kriterlerine etkisi
- Tez No: 406225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ COŞKUN DALGIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: pestil, kalite, tünel kurutucu, Trabzon hurması, hava akış hızı, sıcaklık, kalınlık, pestil, quality, tunnel dryer, persimmon, air velocity, temperature, thickness
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada buruk olmayan Trabzon hurmasından tünel tipi kurutucuda pestil üretildi. Tünel kurutucunun hava akış hızı sırasıyla (0.6, 1.0, 1.4 m/s) ve sıcaklığı (45, 50, 55 °C) olarak çalışıldı. Pestil (1, 2, 3 mm) olmak üzere üç farklı kalınlıkta üretildi. Elde edilen pestillerin toplam renk farkı (ΔE), nem miktarı, toplam asitlik miktarı, askorbik asit (vitamin C) miktarı, toplam şeker miktarı ve tekstürel özellikleri olmak üzere bazı kalite parametreleri değerlendirildi. Bunun yanında tekstürel olarak pestilin kırılganlık, sertlik, elastiklik, esneklik ve adhezif=yapışkanlık değerlendirilmesi yapıldı. Üretilen pestillerin kalite parametreleri değerlendirilerek üretim için optimum hava sıcaklığı (53 °C) hava akış hızı (1.14 m/s) ve pestil kalınlığına (2 mm) ulaşıldı. Bu değerlerle yeniden üretilen pestillerin farklı tuzlarda nem alma kapasitesi ölçüldü. Yapılan çalışmalar sonucunda hava akış hızı ve sıcaklığın artmasının kuruma süresini azalltığı görüldü. Aynı zamanda üretilen pestilin kalınlığının da kuruma süresini etkilediği görüldü. Rengi etkileyen en önemli faktörün ise kalınlık olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study pestil was dried in the tunnel dryer from non-astringent type persimmon. Effects of air velocity of tunnel dryer ( 0.6, 1.0, 1.4 m/s) and the temperature (45, 50, 55 °C) were studied. Pestil was produced at three different thickness as 1, 2, 3 mm. Some quality parameters of produced pestil was evaluated with some quality parameters such as total color change (ΔE), moisture content, total acidity, ascorbic acid (vitamin C), total sugar and textural quality. Moreover fragility, flexibility, elasticity, adhesiveness, hardness were evaluated as textural properties. Measured quality parameters of pestil indicated that optimum temperature, air velocity, and thickness were determined as 53°C, 1.14 m/s and 2 mm respectively for the production. At the end of study, drying time decreased with increasing of air velocity and temperature. Also thickness of pestil affected drying time. The most important factor affected color was observed as thickness.