Architectural concepts for civil engineering roof systems
İnşaat mühendisliği çatı sistemleri için mimari yaklaşımlar
- Tez No: 406244
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALHA EKMEKYAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çekme-germe yapılar, çatı kaplama, mimari tasarım, yapısal mekanik, Tensile structures, roofing, architectural design, structural mechanics
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnşaat Mühendisliği çatı sistemleri dış alanlarda pazarlar, otoparklar, spor tesisleri gibi yerlerde ve ayrıca insanları ve eşyaları güneş ve yağış gibi çevresel etkilerden korumak için kullanılmakktadır. Bu tez çalışması, birçok alanda uygulaması olan ve bütün ülkelerin şehirlerde yaşayan insanların hayat kalitelerini artırmak için büyük miktarlarda malzeme harcadıkları çatı sistemlerini mimari yaklaşımlarla incelemektedir. Bu inşaat mühendisliği yapıları üzerinde yapılacak araştırmaların çatı sistemlerinin maliyetini azaltıp daha etkili yapılara olanak sağlama potansiyeli açıkça görülmektedir. Bu çalışma dış alanların kapatılmasında kullanılan ve dünyada yeni bir yaklaşım olan çekme-germe yapılarını araştırmaktadır. Bu yaklaşım, aslında inşaat mühendisliği tasarımı ve mimari yaklaşımları bir araya getirmektedir. Yüksek rijitliğe sahip malzemeler yerine çekme-germe yapılar geniş alanları kapamak için membran malzemeler içerirler. Kablo elemanları membranlara eşlik ederek iç kuvvetlerin ve gerilmelerin kolonlara ya da zemine aktarılmasına yardımcı olurlar. Membran malzemeler çelikle karşılaştırıldıklarında düşük mukavemete sahip olmalarına rağmen kullanımda esneklik, hafiflik düşük maliyet ve hızlı inşa imkânlarını sunarlar. Bu yapıların sunduğu fırsatları incelemek ve çekme-germe çatı sistemlerinin bazı konfigürasyonlarını sunmak için bu çalışmada özel bir bilgisayar yazılımı kullanılmıştır, bu yazılımın adı FORTEN 2000.
Özet (Çeviri)
Civil engineering roof systems for outdoor environments find use in bazaars, car park areas; outdoor sport facilities and places have been built to protect people or their goods from environmental effects such as sun and heavy rain. Therefore, in this thesis shown architectural concepts for such roofing systems which have great amount of application and each country spends huge volumes of materials to build these roof systems to improve life quality of people in cities. Thus, it is evident that further research on these civil engineering structures has the potential to decrease the cost of these roof systems and build more efficient ones. This study investigates a novel concept in the world called as“tensile structures”used to cover wide outdoor areas. This concept actually combines civil engineering designs and some architectural aspects. Instead of using materials with high stiffness, tensile structures adapt membrane materials to cover wide areas. Cable elements accompany those membranes to transmit the internal forces and stresses to structural columns or ground. Although membrane materials have lower strengths compared to steel, these structures offer flexibility in use, light coverings, lower costs and faster construction time. In order to investigate opportunities of these structures and present some possible configurations of tensile roof systems, special commercial software is used in this thesis, the software named FORTEN 2000 program.