Fresh properties of self-compacting concretes containing waste coarse rubber aggregates
Kaba atık plastıc agregası ıçeren kendiliğinden yerleşen betonların taze özellıklerı
- Tez No: 406253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GESOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: atık plastik, reoloji, kendiliğinden yerleşen beton, silis dumanı, işlenebilirlik, waste rubber, rheology, self–compacting concrete, silica fume, workability
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Gündelik yaşamda kullanılan plastikten üretilen malzemeler kullanım ömrünü veya gerekliliklerini doldurduğunda atık olarak tüm dünyada çöplüklere atık olarak eklenmektedir ve bunların yokedilmesi için uygulanabilir ve çevre dostu bir çözüm ihtiyacı vardır. Atık plastiklerinin geridönüşümü olan plasik parçaları yapı endüstrisinde hafif olması, elastikiyeti, enerji absorbe özelliği, ses ve ısı izalasyon özellikleri sayesinde kullanılabilecek bir malzeme olarak görülmektedir. Atık plastiklerin geridönüşümü ile üretilen ve endisturiyel hammadde olarak kullanılan plastik parçaları bu çalışmada iri agregalar ile değişik oranlarda hacimce yer değiştirilerek kullanılmıştır. Tezde atık plastik ile üretilen uçucu kül ile silis dumanı eklentisi bulunan ve bulunmayan karışımlardan 0.32 su-çimento oranı ile üretilmiş kendinden yerleşen betonların, iri agregalar ile ağırlıkça 0%, 10%, 20%, 30% ve 40% oranlarında atık plastikler ile yer değiştirilmesinin bu tip betonlarda reolojik ve işlenebilirlik özelliklerinin değişimine etkisini inceleme amacı taşımaktadır. Ayrıca, kendiliğinden yerleşen betona ait karışımların bir serisinde bağlayıcı madde miktarının ağırlıkça %10 u silis dumanı olacak şekilde kullanılarak bu değişimin etkileride atık plastik oranına bağlı olarak incelendi. Toplamda 10 adet beton karışım üretildi ve bu on karışım geçme yeteneği, doldurma yeteneği ve reoloji özellikleri açısından incelenmiştir. Kendiliğinden yerleşen betonun akma ve geçme yeteneği yayılma, L-kutusu ve V-hunisi testleri ile gerçekleştirilmiştir. Kendiliğinden yerleşen betonun reoloji özellikleri ICAR Rheometer cihazı ile ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
When the plastic materials used in daily life complete their lifetime or lost their necessary, they are continuously added to the waste materials in the landfills all over the world and their disposal needs a viable and environmental friendly solution. Recycled plastic materials is a promising material in the construction industry due to its light weight, elasticity, energy absorption, sound and heat insulating properties. Recycled plastic materials, which are produced form waste plastic materials and used for raw material in industry, have been used in this study to replace the coarse aggregate by weight using different percentages. The paper presented herein was carried out to investigate the workability and rheological properties of self-compacting concretes rubberized concretes with fly ash, with and without silica fume. At a water/binder (w/b) ratio of 0.32, the self-compacting concretes (SCC) were produced by replacing the coarse aggregate with four designated waste rubber contents of 0%, 10%, 20%, 30% and 40% by coarse aggregate volume. Moreover, the SCC with silica fume was produced in second series of mixes by partial substitution of cement with silica fume at varying amounts of 10% and this addition was examined with the relationship of the rubber content. Totally, 10 concrete mixtures were produced and tested for workability related properties such as passing ability, filling ability and rheology. The measured properties of concrete fresh behavior were concrete flow and passing-ability by slump flow, L-box and V-funnel tests. For the rheological testing of fresh SCCs, ICAR rheometer was used to find the rheological parameters.