Effect of using off-center bracing system on the capacity curve of a reinforced concrete building.
Betonarme bi̇r bi̇nanın kapasi̇te eğri̇si̇ne merkezden sapan çapraz si̇stem kullanımının etki̇si̇
  1. Tez No: 406254
  2. Yazar: AVEN KHALEEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA METE GÜNEYİSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dış merkezlilik, Merkezden sapan çapraz, İtme analizi, Betonarme yapı, Sismik tepki, Eccentricity, Off-center bracing, Pushover analysis, Reinforced concrete building, Seismic response
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmda 8 katlı betonarme bir binanin kapasite eğrisindeki değişim merkezden sapan çapraz sistem uygulanmasından önce ve sonra olmak üzere incelenmiştir. Örnek bina farklı açıklıklara (3x4 açıklıklı) ve aynı kat planına sahiptir. Dış ve iç açıklıklar sırasıyla 3 m ve 4 m' dir. Merkezden sapan çapraz sistem 3 ana elemandan oluşmaktadır. İkisi çerçeve açıklığı içerisinde herhangi bir noktada bağlanan koşegen dışı çapraz elemanlar iken, üçüncü bu noktadan diğer iki çaprazı çerçevenin köşesine bağlamaktadır. Bu düzenleme farklı dış merkezlilik parametrelerini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, dış çapı 80'den 240 mm'ye değişen 9 farklı boyutlu çapraz elemanlar ile dış merkezlilik oranı 0.2'den 0.8'e değişen 4 farklı merkezden sapan çapraz sistem kullanılmıştır. Çapraz elemanlar boşluklu dairesel kesit olarak seçilmiştir. Böylece, bu çalışmada, toplam 37 farklı durum düşünülmüştür. Bütün yapı modelleri doğrusal olmayan statik itme analizine tabi tutulmuştur. Güçlendirilmiş yapının sismik performansı üzerinde merkezden sapan çaprazların dış merkezliliği ve çapraz boyut etkisi değerlendirilmiştir. Karşılaştırmalı analizler yapıların yanal yük taşıma kapasitesinin dış merkezlilik miktarına çok duyarlı olduğunu göstermiştir. Dış merkezliğin 0.2'den 0.8'e artması bütün örnek yapıların kapasitesini önemli ölçüde azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the variation in the capacity curve of an eight story reinforced concrete (RC) building before or after applying off-center bracing system. The case study structure had the same floor plan (3x4 bays) with varying bay length. The external and the internal bays are 3 m and 4 m spans, respectively. The off-center bracing system comprised of three main members. Two of them were non-straight diagonal elements and connected at a certain point in the frame bay while the third one was connected from this point to the corner of the frame. This arrangement introduced different eccentricity parameters. In the current study, four different eccentricity parameters varying from 0.2 to 0.8 and nine different sizes of brace member with an outer diameter ranged from 80 to 240 mm were used. The brace members were selected as circular hollow section (CHS). Thus, a total of 37 different cases were considered in this study. All structural models were subjected to the nonlinear static pushover analysis. The effect of the eccentricity in the off-center bracing together with brace member size on the seismic performance of the strengthened building were evaluated. The comparative analysis indicated that the lateral load carrying capacity of the structure was very sensitive to the amount of eccentricity. Increasing the eccentricity from 0.2 to 0.8 dramatically reduced the capacity of all case studied structures.