Farklı iki teknik (pump./off pump) kullanımının, koroner arter bypass ameliyatları sonrası hasta kan-gazı ve solunum parametrelerine etkisi
The effect of using to different technique in coronary artery by-pass surgery on patients blood gases and respiratory parameters
- Tez No: 138435
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: By-pass, Solunum, Kan gazları, Kalp akciğer makinasıyla Kalp akciğer makinasız, By-pass, Blood gases, Respiratory, On-pump, Off-pump
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Bu çalışma, Prof. Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezinde, koroner arter bypass ameliyatı olan 40 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar; kalp-akciğer makinasına bağlanma (on pump) tekniğiyle ameliyat olan grup (nı=20) ve kalp-akciğer makinasına bağlanmama (of pump) tekniğiyle ameliyat olan grup (n2=20) diye ikiye ayrıldı Tüm hastaların solunum fonksiyon testleri operasyondan bir gün önce ve operasyondan beş gün sonra ayrı ayrı yapıldı. Hastaların kan gazlan operasyon öncesi ve operasyon sorası 12.saatte alman kanlarda ölçüldü. İki grubun sonuçlan istatiksel olarak değerlendirildi. Kan gaz değerleri bakımından iki grup arasındaki farkın anlamlı olmadığı ve fizyolojik olarak normal sınırlar içinde olduğu görüldü. Ancak solunum fonksiyon testleri yönünden iki grupta da anlamlı bir fark olduğu saptandı.Kalp akciğer makinasına bağlanarak koroner arter by-pas ameliyatı olan hastalarda yapılan ölçümlerde solunum fonksiyonunda %50 ye varan oranlarda azalmaların meydana geldiği, kalp-akciğer makinasına bağlanmadan ameliyat olanlarda ise solunum fonksiyoundaki azalmanın %30 un altında olduğu saptanıldı.Bu sebeple solunum problemi olan hastalarda off pump tekniğiyle koroner arter by-pass ameliyatlarının daha güvenle yapılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This research was conducted on 40 patients who had coronary artery by-pass surgery at Prof. Dr. Siyami Ersek GKDC center. The patients were divided into two groups, one having the surgery with on pump technique (ni=20), and the other group with off pump technique (n2=20). All patients' respiratory function tests were done separately one day before and 5 days after the operation. The patients' blood gases were measured before and after 12 hours the operation. The results of the two groups were assessed statistically. The difference regarding the blood gas measurement was found to be unimportant, and to be within normal limits physiologically. However, a meaningful difference between the two groups regarding respiratory function tests was observed. A respiratory function decrease up to 50% with the patients who had had on pump surgery, and a decrease below 30% with the off pump surgery patients were observed. That is the reason why it can be said that more reliable coronary by-pass operations with off pump technique can be conducted with patients who have respiratory problems.