Türkiye ve dünya'da iklim değişikliği eylem planları
Climate change action plans in turkey and in the world
- Tez No: 406320
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEDA ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: iklim değişikliği, adaptasyon, strateji, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Özellikle Sanayi Devrimi sonrası insanlığın iklim üzerindeki etkileri önemli bir ölçüde artmaya başlamıştır. 1990'lara gelindiğinde ise bu etkiler doğal yapıyı tehdit edici seviyelere ulaşmıştır. 90'ların ilk yarısıyla beraber siyasi otoriteler, bilim insanlarının yaptığı çalışmaları dikkate almaya başlamış ve iklim değişikliği konusunda çeşitli önlemler almışlardır. Birçok görüşme sonrasında çeşitli uluslararası protokoller imzalanmıştır. Bu protokollerden en önemlisi Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'dir. Çerçeve sözleşmesi dünyanın iklim değişikliğiyle olan mücadelesinin başlangıcıdır. Kyoto Protokolü gibi diğer önemli antlaşmalar bu sözleşmenin parçası olarak değerlendirilmektedir. Birleşmiş Milletler'in çalışmalarıyla beraber Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri de kendi protokollerini belirlemiştir. İklim değişikliğiyle mücadelenin önem kazanmasıyla beraber ortaya bir kavram çıkmıştır: Ulusal Adaptasyon Stratejileri. Ulusal Adaptasyon Stratejileri her ülkenin iklim değişikliğine yönelik eylem planlarını içeren dokümanlardır. Türkiye de Avrupa Birliği uyum planları çerçevesinde kendi iklim değişikliği adaptasyon planlarını hazırlamış ve yürürlüğe koymuştur. Burada önemli olan husus farklı bölgelerin ihtiyaçlarına göre Ulusal Adaptasyon Stratejisinin geliştirilmesi gerekliliğidir.
Özet (Çeviri)
After the Industrial Revolution, the impact of the humanity on climate increased significantly. In 1990s, these effects reached threatening levels. Political authorities have begun to take into account the work performed by scientists and started to take various measures to address climate change. Various international protocols were signed after many negotiations. The most important of these protocols is the United Nations Framework Convention on Climate Change. The framework agreement is the beginning of the fight against climate change in the world. Other important treaties such as the Kyoto Protocol is assessed as part of this agreement. The European Union is working together with the UN and the United States have also set their own protocols. A concept came out along with the importance of combating climate change: National Adaptation Strategies. National Adaptation Strategies consists of documents containing climate change action plans for each country. Turkey has also prepared her climate change adaptation plans in compliance with the European Union adaptation strategies. Here, the important part is that the National Adaptation Strategy should be developed according to the needs of different regions. Keywords; climate change,adaptation, strategy, United Nations, European Union, United States of America, Turkey