Fotovoltaik santrallerin Türkiye'deki farklı iller için solar verimlilik ve finansal performans karşılaştırması
Solar efficiency and financial performance comparison of pv power plants for different locations in Turkey
  1. Tez No: 406322
  2. Yazar: VEYSEL ALPER KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: PV santraller, solar verimlilik, finansal modelleme, geri ödeme zamanı, yatırım getirisi, net bugünkü değer, iç verim oranı, PV technology, PV power plants, solar efficiency, financial modelling, payback time, return on investment, net present value, internal rate of return
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüz dünyasında bir yandan fosil yakıtlarının fiyatları ve küresel enerji ihtiyacı artarken diğer bir yandan çevre bilinci ve devletlerin yenilenebilir enerji alanındaki teşvikleri kademeli olarak artmaktadır. Böylece yeşil enerji konusu gün geçtikçe bilim insanları, yatırımcılar ve toplumun değişik kesimleri arasında tartışılmaya devam etmektedir. PV teknolojisi yeşil enerjinin bir parçasıdır. PV enerji santrallerinin yatırımları Türkiye'de ve Dünya'da hızla artmaktayken, Türkiye'deki yatırımcılar en verimli şekilde PV santrallerini kurmak ve örneğin YEK kanunu sayesinde santrallerinde daha fazla Türk malı malzeme kullanarak daha fazla teşvik elde etmek istemektedir. Türkiye'de PV yatırımlarının uygulanabilir ve karlı olup olmadığının anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu çalışmada PV teknolojisi birçok yönden incelenmiş ve inceleme sonrasında lisanssız bir PV santral tasarımı gerçekleştirilip tasarım Sakarya, Ankara ve Gaziantep illerimizde uygulanmış ve illere göre solar verimlilik ve finansal geri dönüş parametreleri açığa çıkarılıp birbirleriyle kıyaslanmıştır. Yatırımların gelecek 25 yılda ne gibi sonuçlar gösterdiği finansal modellemeyle ortaya çıkarılmış ve finansal model yardımıyla geri ödeme zamanı, yatırım getirisi, net bugünkü değer ve iç verim oranı gibi parametreler elde edilip illerin performansları bu parametreler neticesinde kıyaslanmıştır. Sonuç olarak, bulunan parametreler neticesinde Gaziantep'te kurulabilecek 345kW panel kurulu gücüne sahip lisanssız bir PV santralin finansal geri dönüşleri Ankara ve Sakarya'ya göre daha yüksek olarak elde edilmiştir. Şüphesiz ki bu sonuçta JRC programı ile elde edilen daha uzun güneşlenme süresi gibi faktörlerin etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In today's world, on the one hand, there is a grow in global energy demand, while fossil fuel prices are increasing. On the other hand, environmental concern and governmental incentives in renewable energy are gaining more importance gradually. Because of the reasons mentioned, nowadays green energy topic is being more discussed among science people, investors and many citizens from communities. PV technology is a part of green energy and investments in PV power plants are growing rapidly in Turkey and in the world. Turkish investors more focus on to establish their PV plants efficiently and obtain bonus by using more Turkish made component thanks to valid energy regulations. More researches are needed to understand if PV investments are feasible or not in Turkey. In this study, PV technology was examined to achieve results in designing unlicensed PV power plants for three different locations (Sakarya, Ankara and Gaziantep) in Turkey and compare their solar efficiency and financial outcomes. Financial modelling for three different locations highlighted following 25 years of each investment. Four main parameters such as payback time, return on investment, net present value and internal rate of return were achieved by financial models. Afterwards, these parameters were utilised to compare financial performances of power plants in Sakarya, Ankara and Gaziantep. As a result, in terms of main paramteres mentioned, for a PV power plant that has 345kW installed panel power, Gaziantep showed better financial outcome compared to Sakarya and Ankara due to longer sun hours was found by Photovoltaic Geographical Information System (JRC) Software.