PLC and scada system application in a construction chemicals manufacturing plant
Yapı kimyasalları üretim fabrikasında plc ve scada sistemi uygulaması
  1. Tez No: 406416
  2. Yazar: RIDVAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PLC, SCADA, Otomasyon, Yapı Kimyasalları Tesisi, PLC, SCADA, Automation, Construction Chemicals Plant
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Endüstriyel otomasyon sistemleri, sektördeki yerini gün geçtikçe sağlamlaştırmaktadır. Maliyet düşüren çözümler, standart ürün çıktısı, en aza indirgenmiş hata oranı, gerçek zamanlı istatistiki ve anlık veri alabilme imkanı, operasyon verimliliği, otomatik kontrol gibi avantajları ile PLC-SCADA sistemleri ülkemizde de endüstrinin birçok alanında sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada orta büyüklükteki bir yapı kimyasalları fabrikası, kurulan SCADA sistemi ile izlenmiş ve PLC ve kumanda sistemi ile de yine SCADA üzerinden fabrikanın otomatik/manuel kontrolü sağlanmıştır. SCADA programı olarak Reliance Design 4, PLC programı olarak ABB Control Builder Plus kullanılmıştır. Bilgisayar haberleşmesi Ethernet ile yapılmıştır. Sistemde kullanılan toplam tag sayısı 68dir. Bu çalışma genel olarak 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde PLC, tanımı, tarihçesi, yapısı ve PLC programlama dilleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde genel olarak SCADA tanımı, avantajları, kullanım alanları, yapısı üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise yapı kimyasalları fabrikası hakkında genel bilgiler verilmiş, çalışmada kullanılan yazılım ve donanım ayrıntılı bir şekilde tanıtılmış ve sistemin nasıl kurulduğu adım adım anlatılmıştır. Sonuç olarak elde edilen otomasyon sistemi ile tesiste bir saatlik ve bir günlük dilimlerde üretilen ürün miktarı, tüketilen elektrik miktarı, tesis içerisinde çalışan işçi dağılımları ortaya konulmuş ve manuel sistem için tahmin edilen değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrial automation systems have been securing their position in the sector day by day. PLC-SCADA systems are frequently used in various fields of industry as they have many advantages like cost reducing solutions, standard product output, minimized error rate, availability of receiving real-time statistical and instantaneous data, operation efficiency and automatic control. In this study a medium sized construction chemical plant is monitored with SCADA system and its automatic/manual control is provide by PLC command system through SDACA. SCADA program used is Reliance Design 4 and PLC program is ABB Control Builder Plus. Computer communication is through Ethernet. The number of total tag used in the system is 68. This study can be divided into 3 sections. In the first section general information on PLC, its definition, history, structure and programming languages is provided. In the second section SCADA definition, its advantages and areas of usage and structure were our focus in general. In the third and final section general information on construction chemical plants, detailed information on the software and hardware used in the study and how the system works can be found step by step. As a result with the automation system obtained, the amount of product produced in an hour and a daily slice of the facility, the amount of electricity consumed and number of workers in the facility has has been compared with the predicted values for the system having no automation.