Ulusal kamu entegre veri merkezi: Türkiye üzerine bir analiz
National public integrated data center: Analysis on Turkey
  1. Tez No: 406534
  2. Yazar: ENSAR KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET GÖKHAN ÖZBİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Veri merkezi, kamu entegre veri merkezi, e-devlet, e-dönüşüm, Data center, public integrated data center, e-government, e-transformation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Teknolojinin hızlı gelişmesi, internet kullanımının yaygınlaşması ve globalleşme sonucunda bilgi ve iletişim teknolojileri dünya ekonomisine yön vermede önemli bir aktör konumuna gelmiştir. Mobil yaşam, sosyal ağlar, bulut bilişim ve büyük veri gibi yeni uygulamalar farklı iş modelleri ortaya çıkarmıştır. Zaman ve maliyet tasarrufu sağlanması, verilerin güvenli ortamda konumladırılması, e-Dönüşümü hızlandırma ve kolaylaştırması ile dağıtık yapıdaki veri merkezlerinin birleştirilerek sürekliliğin sağlanması gibi önemli hususlardan dolayı dünyada veri merkezlerinin konsolide edilmesi yönünde bir eğilim görülmektedir. Dünyada birçok başarılı örneği bulunan kamu entegre veri merkezi konusunda Türkiye'de de çalışmalar başlamış olmakla birlikte, bu konuda yapılmış bir akademik çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada kamu bilişim yöneticilerinin ulusal kamu entegre veri merkezi hakkındaki görüşleri araştırılmış, dağıtık yapıda bulunan mevcut veri merkezleri hakkında bilgi toplanmıştır. Ayrıca Türkiye'de kurulabilecek bir kamu entegre veri merkezine yönelik önerilerde bulunulmuş, böyle bir projenin nasıl uygulanmasına ilişkin analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The information and communication technologies has become an important actor to direct the world economy as the result of fast development of technology, the spread of internet usage and globalization. The new applications such as mobile life, social network, cloud computing and big data has bring out varios business models. In the world there occurs a tendency of consolidation of data centres due to some important matters such as saving time and cost, protecting data in a secure medium, accelerating and facilitating e-transformation, succeeding in sustainability by interconnecting the discrete data centres. In the world there are various successful examples of National Public Integrated Data Center. Although studies have started in Turkey, there is no academic study so far. In this study, opinions of public information directors on National Public Integrated Data Center has been researched and gathered information about existing discrete data centres. Moreover, suggestions are made on National Public Integrated Data Center which would be implemented in Turkey, and how such a project will be applied is analyzed