Celal Bayar Üniversitesi 1. sınıf öğrencilerinde bipolar bozukluk prevalansı ve ilişkili risk etmenleri
Prevalence and associated risk factors of bi̇polar di̇sorder in Celal Bayar Uni̇versi̇ty's first grade students
  1. Tez No: 406604
  2. Yazar: FATMA AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, epidemiyoloji, prevalans, risk etmenleri, Bipolar disorder, epidemiology, prevalence, risk factors
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş: Uluslararası alanda bipolar bozukluğun görülme sıklığını, yaygınlığını ve risk gruplarını araştıran çeşitli çalışmalar yürütülmüş ve sonuçları yayınlanmıştır. Diğer yandan ülkemizde genel psikiyatrik epidemiyoloji çalışmaları yapılmakla beraber, bipolar bozukluk özelinde yapılmış bir epidemiyolojik çalışma henüz yürütülmemiştir. Bu konudaki gereksinim dikkat çekicidir. Amaç: Bizim araştırmamızda toplum araştırmasından önce gereksinimleri belirlemek açısından üniversite öğrencileri arasında epidemiyolojik özellikleri araştıran bir çalışma yürütülmesi planlanmıştır. Biz bu araştırmamızda bipolar bozukluğun genç erişkinlerde görülme sıklığını, yaygınlığını ve risk gruplarını belirlemek amaçlanmıştır. Bizim çalışmamız ile ileride yapılması planlanan epidemiyolojik çalışmalar için bir ön araştırma planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde tüm fakülte ve yüksekokullarda 1. sınıfta okuyan tüm öğrencilerden toplam 2757 kişiye ulaşılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik veri formu ve HCL-32R uygulaması yapılmıştır. HCL-32R uygulamasından 14 puanın üzerinde puan alan öğrenciler ile 14 puanın altında kalan öğrencilerin %5'i Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na davet edilerek yüz yüze görüşmeyle, gelmeyi kabul etmeyenlere ise telefonda görüşülerek SCID'in iki duygudurum modülüile DSM-IV Duygudurum Bozukluğu tanıları araştırılmıştır ve telefonda bipolar bozukluk açısından riskli olduğu düşünülen kişiler Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na davet edilerek onlarla da yüz yüze görüşme sağlanmıştır. Sonuçlar ve tartışma: Celal Bayar Üniversitesi 1. sınıf öğrencilerinde bipolar bozukluk prevalansı 1,40 saptanmıştır. Cinsiyet, ek psikiyatrik hastalık varlığı, psikiyatrik ilaç kullanımı varlığı, ek tıbbi hastalık varlığı, tıbbi ilaç kullanımı varlığı, sigara-alkol dahil madde kullanımı varlığı, sigara-alkol hariç diğer madde kullanımı varlığı, birinci derece akrabada bipolar bozukluk varlığı, ikinci derece akrabada bipolar bozukluk varlığı, birinci derece akrabada psikiyatrik hastalık varlığı ve ikinci derecede akrabada psikiyatrik hastalık varlığı değerlendirilmiştir. Bunlardan madde kullanımı, tıbbi ilaç kullanımı ve cinsiyetin bipolar bozukluk sıklığını attırdığı ileri analizlerde anlamlı bulunmuştur. Bipolar bozukluk olanlar ve sağlıklı olanları ayırt etmekte belirleyici faktör olarak madde kullanımının iki grubu ayırt etmekte bağımsız katkısı olduğu görülmüştür. Sonuç: Bipolar bozuklukları tanıyabilmekteki bu zorluklar toplum tabanlı yaygınlık çalışmalarının yapılmasını, dolayısıyla risk gruplarını ve olası etkenlerin belirlenmesini de kısıtlamaktadır. Bipolar bozukluk tanısının atlanması ya da geç tanı konulması tedaviyi de geciktirerek olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Bipolar bozukluğun atlanmasını engellemek ve gerçek risklerle, riskli grupların belirlenmesini sağlamak için epidemiyolojik değerlendirmelere gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Background: Various studies have been conducted and the results have been published investigating the prevalence, incidence and risk groups of bipolar disorder in the international area. Although, psychiatric epidemiology studies done in our country, bipolar disorder has not yet carried out an epidemiological study conducted in private. Requirementin in this area are attractive. Aim: Our study among university students in terms of research to determine requirements before the community is planned to conduct a study of the epidemiological characteristics. We research the incidence of bipolar disorder in young adults, aimed to determine the prevalence and risk groups. Our study made a preliminary survey is planned for the future epidemiological studies that are planned. Material and Methods: At this research were reached in 2757 people of all students studying in 1st class at the Celal Bayar University in all faculties and schools. The participants were applied sociodemographic data form and the HCL-32 applications form. The students who were scored abow 14 points from HCL-32 applications form and 5% of students fall below the score 14 were invited to the Celal Bayar University School of Medicine Department of Psychiatry with face to face, while those who refused to come on the phone discussing SCID DSM with two mood module mood Disorders-IV diagnoses were investigated and bipolar disorder is considered in terms of the people that risk Celal Bayar University School of Medicine Department of Psychiatry Department were invited to the meeting is provided in face to face with them. Results: The prevalence of bipolar disorder were found 1.40 at the 1st class students in the Celal Bayar University. Gender, the additional presence of psychiatric illness, psychiatric drug use presence, additional medical diseases presence of medical drug use presence, the presence of the use of non-alcohol substance, including the presence of the use of other materials excluding non-alcohol, first-degree relatives of bipolar disorder presence of bipolar in second-degree relatives the presence of disorder, the presence of psychiatric disorders in first-degree relatives and second degree relatives were assessed in the presence of psychiatric disorders. In the further analysises were significant the substance abuse, the medical drug use and gender frequency hopping bipolar disorder. Substance use was found the decisive factor as the independent contribution which is to distinguish the two groups bipolar disorder and the healthy ones. Conclusions: The difficulties in the field bipolar disorder diagnosis difficulties was limited in making this community-based study of prevalence, the risk groups and the identification of possible factors. Treatment of bipolar diagnosed late or missed diagnosis of the disorder leads to negative consequences in delaying. To prevent the by passing of bipolar disorder, and with real risks, there is a need for epidemiological assessment to ensure the identification of risk groups.