Cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin yaşam kalitesi ve etkileyen değişkenlerin belirlenmesi
Determining the quality of life and the influencing variables of the nurses who work in the surgical ward
- Tez No: 406716
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL SUNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Hemşireliği, Yaşam Kalitesi, Yaşam Kalitesini Etkileyen Değişkenler, Surgical Nursing, Quality of Life, Variables Affecting Quality of Life
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, cerrahi hemşirelerinde yaşam kalitesi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Özel bir üniversite hastanesinde görev yapan 210 cerrahi hemşire araştırmamızın örneklemini oluşturulmuştur (N=210). Araştırmanın verileri katılımcıların sosyo demografik özelliklerini içeren“Kişisel Bilgi Formu”ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği- Kısa Formu Türkçe Versiyonu ile elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde ikili grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi, üç ve daha fazla grup karşılaştırmalarında ise Kruskal-Wallis H testi kullanıldı. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde IBM SPSS Statistics 20 istatistik paket programından yararlanıldı. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri olarak yüzde değerler, aritmetik ortalama, standart sapma, ortanca, minimum ve maksimum değerleri verilmiştir. Araştırmaya katılan cerrahi hemşireleri yaşam kalitesi ölçeği alt boyutlarından en yüksek puanı“Fiziksel Fonksiyon”boyutundan (85.91±15.11) alırken; en düşük puanı (46.90±39.46)“Fiziksel Rol”düzeyi alt boyutundan almışlardır. Araştırma sonuçları incelendiğinde hemşirelerin yaşam kalite düzeyini yaş grubunun etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan 34 yaş ve üzeri cerrahi hemşirelerinde diğer yaş gruplarına göre fiziksel rol ve genel sağlık kategorisinde; 26-29 yaş grubunda ise sosyal fonksiyon ve mental sağlık kategorisinde daha yüksek puan ortalamasına sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Cerrahi hemşirelerinin yaşam kalite düzeyini etkileyen diğer bir alt boyutta şuan çalıştıkları hastanedeki görev süreleridir. Çalıştığı hastanedeki görev süresi 6 ay ve daha az olan hemşirelerin puan ortalamalarının daha yüksek ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu bulunmuştur. Fiziksel egzersiz yapan cerrahi hemşirelerinin yaşam kalitesinin alt boyutları anlamlı olarak artış göstermiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda hemşirelerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik öneriler de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been designed as a descriptive study to identify the factors that affect life quality in surgical nurses. The sample of the study consists of 210 surgical nurses working in a private hospital (N=210). The data of the study was gathered using a“Personal Information Form”that includes the socio-demographic characteristics of the participants and the Turkish version of the World Health Organization Quality of Life Assessment - Short Form. The Mann-Whitney U test was used for double group analyzes and the Kruskal-Wallis H test was used in the comparison of groups of three or more. The IBM SPSS Statistics 20 package program was used to analyze the data. The descriptive statistics of the data are given as percentage values, arithmetic mean, standard deviation, median, minimum and maximum values. Among the surgical nurses that participated in the study the highest scores of the quality of life assessment were obtained in the sub-dimension“Physical Function”(85.91±15.11) and the lowest scores (46.90±39.46) were in the“Physical Role”level sub-dimension. When the results of the study were reviewed it was concluded that the quality of life levels of the nurses was affected by the age group. It was concluded that surgical nurses 34 years of age and older had higher scores in the physical role and general health categories and the social function and mental health category scores were higher in the 26-29 age group. Another sub-dimension that affects the quality of life of surgical nurses is the time they have worked at their current hospital. The mean scores of the nurses that had been working in their current hospital for 6 months or less were higher and the difference was statistically significant. The quality of life sub-dimensions increased significantly in surgical nurses that did physical exercises. Recommendations to increase the life quality of life of nurses have also been given in accordance with the data obtained.