Diyabetik ayak enfeksiyonu olan hastaların plazma soluble ürokinaz plazminojen aktivatör reseptör düzeyinin diğer enfeksiyon belirteçleri ile karşılaştırılması
Comparison of serum soluble urokinase plasminogen activator receptor level with other markers of infection in patients with diabetic foot infection
- Tez No: 406730
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNA DEMİRDAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak enfeksiyonu, Enfeksiyon Belirteçleri, suPAR, Diabetic foot infection, infection markers, suPAR
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Diyabetik ayak enfeksiyonu tanısını koyarken kullanılabilecek yardımcı laboratuvar tetkikleri oldukça kısıtlı olup altın standart diyebileceğimiz enfeksiyon belirteci de henüz tanımlanmamıştır. İnflamasyonda görevli hücrelerin yüzey reseptörü olan uPAR'ın çözülebilir formu olan suPAR, immün ve enflamatuvar sistemlerin aktivasyonunu yansıtmakta olup bu çalışmanın amacı DAE tanısında suPAR'ın rolünü ve diğer enfeksiyon belirteçlerine üstünlüğü olup olmadığını araştırmaktadır. Gereç ve yöntem: Prospektif olarak planladığımız çalışmamız grup 1 sağlıklı gönüllü (n=38), grup 2 diyabetik ülseri olmayan hastalar (n=40), grup 3 enfekte olmayan diyabetik ayak ülseri olan hastalar (n=33) ve grup 4 diyabetik ayak enfeksiyonu olan hastalar (n=48) olmak üzere 4 gruptan oluşmaktadır. Her bir grupta lökosit, nötrofil, ESH, CRP, PCT ve suPAR düzeylerine bakılmış ve bulgular istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca grup 4'deki hastalar hafif, orta, şiddetli enfeksiyon ve osteomyelit varlığına göre gruplandırılıp aynı parametreler açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm enfeksiyon belirteçleri DAE olan 4. Grupta istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Benzer şekilde hafif ve şiddetli enfeksiyon açısından da tüm belirteçlerde anlamlı derecede farklılık saptanmış ancak osteomyelit olgularında sadece suPAR ve ESH anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. ROC analizinde suPAR için optimal cut-off değer 2.881 ng/ml ve bu değer üstünde sensitivite % 95.83, spesifite ise % 82.88 olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız, suPAR'ın diyabetik ayak enfeksiyonlarının tanısında yardımcı tanı yöntemi olarak kullanılabileceğini göstermiştir..
Özet (Çeviri)
Aim: The supportive laboratory tests that could be used in the diagnosis of diabetic foot infections (DFI) are quite limited and a gold standard infection marker has not yet been defined. The suPAR, which is the soluble form of uPAR, the surface receptor of the inflammatory cells, reflects the activation of immune and inflammatory systems. The aim of the present study is to investigate the role of suPAR in the diagnosis of DFI and to investigate whether it has any superiority on other infection markers. Material and methods: The present prospective study consisted of four groups as follows: Group 1, healthy volunteers (n=38); Group 2, patients without diabetic foot ulcers (n=40); Group 3, patients who had uninfected diabetic foot ulcers (n=33); and Group 4, patients who had diabetic foot infection (n=48). In each group, the leukocyte, neutrophil, ESR, CRP, PCT, and suPAR levels were examined and the results were statistically compared. In addition, the patients in Group 4 were grouped according to the presence of mild, moderate, and severe infection and osteomyelitis, and were evaluated in terms of these parameters. Findings: All markers of infection were significantly high in Group 4 patients who had DFI. Similarly, a significant difference was detected in all markers in terms of mild and severe infection; however, only suPAR and ESR were significantly high in cases with osteomyelitis. In the ROC analysis, the optimal cut-off value for suPAR was 2.881 ng/ml and the sensitivity and specificity above this value were % 95.83 and % 82.88, respectively. Result: The current study demonstrated that suPAR might be used as a supportive diagnostic method in the diagnosis of diabetic foot infections.