Diyabetik ayak enfeksiyonu olan hastalarda serum galectin-3 seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum galectin-3 levels in patients with diabetic foot infection
  1. Tez No: 940598
  2. Yazar: SÜMEYYE ATASEVER YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR KANDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: DAE, Galectin-3, Tip 2 DM, DFI, Galectin-3, TYPE 2 DM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Galectin-3 immun sistem hücrelerinden de salınan immun yanıtı etkileyici fonksiyonları olan galaktoz bağlayıcı lektinler grubundan bir lektindir. Bu tez çalışmasında Tip 2 diyabetes mellituslu (T2DM), Diyabetik ayak enfeksiyonlu (DAE) ve sağlıklı gruplar arasında galectin-3 seviyelerini belirlemek ve bu gruplar arasındaki galectin-3 düzeylerini kıyaslamak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'ne başvuran 36 DAE'li, 24 Tip 2 DM'li ve 24 ek hastalığı olmayan sağlıklı gönüllü çalışmaya dâhil edildi. Galectin-3 seviyeleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Sonuçların analizi veriler aktarılarak SPSS (statistical package for social sciences) versiyon 21 paket programı ile yapıldı. Tanımlayıcı analizler için ortanca,1-3.çeyreklikler verildi. Nominal ve ordinal değişkenler için yüzde (%) ve frekans tabloları verildi. İki sayısal değişken arasındaki ilişki Spearman Korelasyon analizi ile incelendi. Tüm testler için istatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). DAE olan hastalar PEDIS evreleme sistemine göre evrelendi. Hastaların 16 (%44,4)'sı PEDIS 4, 11 (%30,6)'i PEDIS 3, 9 (%25)'u PEDIS 2 olarak belirlendi. Diyabetik ayak enfeksiyonunun şiddeti ile galectin-3 seviyeleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek üzere yapmış olduğumuz analizde ise PEDIS evresine göre galectin-3 seviyeleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Galectin-3 seviyeleri ile C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin (PCT), lökosit sayısı, eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) değerleri arasında korelasyona bakıldı. İstatistiksel olarak aralarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. (P>0,05) Sonuç: Daha önce diyabetik ayak enfeksiyonlu hastalarda yapılmış olan galectin-3 düzeyinin değerlendirildiği çalışmalara zıt olarak çalışmamızda DAE olan ve T2DM'si olan grupta sağlıklı popülasyonuna göre galectin -3 seviyelerinde anlamlı bir artış saptanmamıştır. Bu konu ile ilgili daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Galectin-3 is a lectin from the class of protective lectins of galactose, which is released from the capacity of the immune system and is an immune capacity performance. In this thesis study we aimed to determine galectin-3 levels among type 2 diabetes mellitus (T2DM), diabetic foot infection (DFI) and healthy groups and to compare galectin-3 levels among these groups. Material and Method: 36 patients with diabetic foot infection(DFI), 24 patients with diabetes mellitus and 24 healthy volunteers without additional diseases who applied to Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic were included in the study. Galectin-3 levels were measured by ELISA method. Analysis of the results was performed by transferring the data and SPSS (statistical package for social sciences) version 21 package program. Median, 1-3.quartiles were given for descriptive analyses. Percentage (%) and frequency tables were given for nominal and ordinal variables. The relationship between two variables was examined with Spearman Correlation analysis. The consistency level for all tests was accepted as p0.05). Patients with DFI were staged according to PEDIS. Sixteeen (44.4%) of the patients were determined as PEDIS 4, 11 (30.6%) as PEDIS 3, and 9 (%25) as PEDIS 2. In the analysis we conducted to evaluate the relationship between the severity of diabetic foot infection and galectin-3 levels, no statistically significant difference was found when the galectin-3 levels were compared according to the PEDIS stage in patients with DFI (p>0.05). The correlation between galectin-3 levels and CRP, PCT, WBC, ESR values was examined. No statistically significant relationship was found between them (p>0.05). Conclusion: In our study, contrary to previous studies on the evaluation of galectin-3 levels in patients with diabetic foot infection, we found that there was no significant increase in galectin-3 levels in the diabetic foot infection and diabetic group compared to the healthy population. This situation indicates that there are contradictions on this issue and that studies on this subject should continue.