Diyabetik maküla ödeminde göz içi deksametazon implant ve göz içi ranibizumab enjeksiyonu etkinliklerinin değerlendirilmesi
The assessment of the efficacy of intravitreal dexamethasone implant and intravitreal ranibizumab for chronic diabetic macular edema
- Tez No: 406742
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Deksametazon implant, ranibizumab, diyabetik maküler ödem, dexamethasone implant, diabetic macular edema, ranibizumab
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Kronik diyabetik maküler ödemi (DMÖ) olan ranibizumab enjeksiyonuna rağmen düzelmeyen olgularda göz içi deksametazon (DEX) implant ile aylık ranibizumab (RAN) enjeksiyonlarının etkinliklerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: :Daha önce en az 3 doz aylık göz içi RAN enjeksiyonları uygulanmış DMÖ'lü (SMK>250 µm) hastalar (n=52) bir gruba gerektiğinde 0.5 mg RAN göz içi enjeksiyonları, diğer bir gruba da her 6 ayda bir 0.7 mg DEX içeren göz içi implant uygulanmak üzere randomize edildi ve başlangıç,1.hafta,1,3, ve 6.aylarda takip edildi. Ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği(EDGK) değişimi, santral maküler kalınlık (SMK) ve göz içi basınç (GİB) değişimi parametreleri değerlendirildi. Bulgular: En iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri DEX ve RAN grubu için logMAR a göre sırasıyla başlangıçta (Ort±SD) 0,89±0,31 ve 0,61±0,30 , birinci haftada 0,84±0,35 ve 0,61±0,31, birinci ayda 0,75±0,33 ve 0,57±0,30 üçüncü ayda 0,72±0,32 ve 0,50±0,28 altıncı ayda 0,80±0,35 ve 0,52±0,33 'dir. DEX grubunda 1.ay(p=0,008) ve 3.ayda (p=0,002) görme keskinliğinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır.RAN grubunda 1.ay(p=0,049) , 3.ay(p=0,002) ve 6.ayda(p=0,018) görme keskinliğinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır. 6.ayda EDGK'deki ortalama değişim her iki grupta 0,09 LogMAR olarak saptandı.DEX grubu ve RAN grubu arasında görme keskinliği artışında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır(p=0.171). Santral maküla kalınlığındaki(SMK) ortalama değişim DEX ve RAN grubu için sırasıyla başlangıçta (Ort±SD) 545,71±189,65 ve 466,14±136,71 µm ,birinci haftada 337,75±135,55 ve 352,7±95,38 µm ,birinci ayda 297,93±128,22 ve 351,86±97,45 µm ,üçüncü ayda 328,36±121,74 ve 344,97±97,99µm ,altıncı ayda 412,43±171,62 ve 412,7±156,57µm'dir. DEX ve RAN grubunda 6 .ayda ortalama santral makuler kalınlıktaki (SMK) değişim istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p=0,005 ve p=0,007) .6 ayda SMK'daki ortalama değişim DEX grubunda ortalama 110 µm, RAN grubunda ortalama 90 µm olarak saptandı. DEX grubunda 1.ayda(p=0,011) ve 3.ayda (p=0,032) GİB'de istatistiksel olarak anlamlı artış görülürken RAN grubunda 1.haftada (p=0,000) anlamlı artış saptanmıştır.GİB'ı 21mmhg'nın üstünde olan gözler topikal antiglokom damlalarla kontrol altına alındı. Sonuçlar: : DEX grubunda EDGK liğinde artış 1. haftada başlarken RAN grubunda 1. ayda başlamaktadır. Deksametazonun görme keskinliği üzerindeki etkisi üçüncü aydan sonra azalmaktadır.Göz içi DEX implant tedavisi hastalar tarafından gerektiğinde uygulanabilir ise göz içi RAN tedavisine göre efektif ve alternatif bir tedavi rejimi sağlanabilir gibi gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
The assessment of the efficacy of intravitreal dexamethasone implant and intravitreal ranibizumab for chronic diabetic macular edema Purpose: To evaluate the efficacy of intravitreal dexamethasone implant (DEX) vs intravitreal ranibizumab (RAN) for chronic diabetic macular edema (DME) resistant to prior intravitreal ranibizumab (RAN) theraphy. Methods: After 3 consecutive RAN injections, fifty-two patients with refractory DME (CMT > 250 micrometer) were randomized to DEX group (0.7 mg) every 6 months or RAN group (0.5 mg), examined at baseline and at first week,1, 3, and 6 months following injections applied on an as needed bases in this cohort study. Main outcome measures included best-corrected visual acuity (BCVA, logMAR) and central macular thickness (CMT), intraocular pressure (IOP) and incidence of side effects. Results: The mean BCVA in DEX and RAN groups were 0.89±0.31 logMAR vs. 0.61±0.30 logMAR at the baseline , 0.84±0.35 logMAR vs. 0.61±0.31 logMAR in first week, 0.75±0.33 logMAR vs. 0.57±0.30 logMAR at first month, 0.72±0.32 logMAR vs. 0.50±0.28 logMAR at 3rd month, and 0.80±0.35 logMAR vs. 0.52±0.33 logMAR at 6th month, respectively.The mean BCVA increased significantly at first month(p=0,008) , 3th month(p=0,002) in DEX group and increased significantly at first month(p=0,049),3th month(p=0,002) and 6 th month(p=0,018) in RAN group. The mean change of BCVA for 6 months were 0,09 logMAR with both groups.There was no statistically significant difference in visual acuity between DEX group ve RAN group (p=0,171).The mean CMT in DEX and RAN groups were 545.71±189.65 μm vs. 466.14±136.71 μm at the baseline; 337.75±135.55 μm vs. 352.70±95.38 μm in first week; 297.93±128.22 μm. vs. 351.86±97.45 μm at 1st month; 328.36±121.74 μm vs. 344.97±97.99 μm at 3rd month; and 412.43±171.62 μm vs. 412.70±156.57 μm at 6th month. The mean CMT were significantly decreased from the baseline to 6th month in both groups compared to the values (p=0,005 ve p=0,007). The mean change of CMT for 6 months were 110 μm with DEX group ,90 μm with RAN group. The mean IOP increased significantly in first week (p=0,179), at 1th month (p=0,011) in DEX group and increased significantly in first week (p=0,000) in RAN group. However eyes with IOP higher than 21mmHg were well controlled with topical anti-glaucoma drugs. Conclusion:BCVA improved remarkable in first week for DEX group and at first month for RAN group.The effect of DEX decreased on BCVA after the third month. It seems to be that intravitreal DEX may provide effective and alternative therapeutic regiment rather than intravitreal RAN for chronic DME, if intravitreal DEX can be applied for the patients on an ' as needed' basis.