Kaliforniya Üniversitesi, skleroderma klinik çalışma konsorsiyumu gastrointestinal traktus (ucla sctc gıt 2.0) sorgulama ölçeğinin Türk toplumu için geçerlik ve güvenilirliği
Reliability and validity of The University of California, scleroderma clinical trial consortium gastrointestinal tract questionnaire (ucla SCTC git 2.0) for Turkish population
- Tez No: 406799
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Romatoloji, Gastroenterology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: skleroderma, gastrointestinal sistem, geçerlik, güvenilirlik, scleroderma, gastrointestinal truct, validity, reliability
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Özet: Amaç: Kaliforniya Üniversitesi, Skleroderma Klinik Çalışma Konsorsiyumu Gastrointestinal Traktus (UCLA SCTC GIT 2.0) sorgulama ölçeği, sistemik skleroz ilişkili gastrointestinal sistem semptomlarının şiddetinin ve bu semptomların hastaların iyilik haline etkisinin değerlendirilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Çalışmamızın amacı UCLA GIT 2.0'ın İngilizce'den Türkçe'ye çevrilmesi ve Türk sistemik skleroz hastalarında valide edilmesidir. Gereç ve Yöntem: UCLA GIT 2.0 çeviri-tekrar çeviri yöntemi kullanılarak Türkçe'ye çevrilmiştir. Elde olunan Türkçe GIT 2.0 ve Kısa Form 36 (SF-36) 97 Türkçe konuşan sistemik skleroz hastasına uygulanmıştır. İç tutarlılık güvenirliği ve yapısal geçerlilik, UCLA SCTC GIT 2.0 ve SF-36 ölçekleri arasındaki ilişkiler incelenerek değerlendirilmiştir. İç tutarlılık Cronbach alfa hesaplanarak belirlenmiştir. Güvenilirliğin değerlendirilmesinde sorgulama ölçeği bir alt grup hastaya iki haftalık ara ile tekrar uygulanmıştır ve sınıf içi korelasyon katsayısı hesaplanmıştr. GIS skorları ve SF-36 arasında Spearman korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması 55.37 ± 11.35 olan ve çoğunluğu kadın(%87,6) 97 Ssc hastası çalışmaya alındı. UCLA GIT 2.0 ölçeği için Cronbach alfa değeri 0,894 olarak saptandı. Sınıf içi korelasyon katsayısı 0,821 (p=0,000) olarak saptandı. Ölçeğin diare alt ölçeği (alfa=,356) dışında kabul edilebilir güvenirliğe sahip olduğu saptanmıştır. Toplam GIT skoru ile SF 36 alt ölçekleri arasında orta düzeyde korelasyon olduğu görülmüştür. Sonuç: Türkçe GIT 2.0 ölçeği iyi düzeyde iç tutarlılık, yüksek güvenilirlik, kabul edilebilir geçerlilik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Objectives: The UCLA Scleroderma Clinical Trial Consortium Gastrointestinal Tract Instrument (UCLA-SCTCGIT) 2.0 was developed to assess systemic sclerosis (SSc) associated gastrointestinal tract (GIT) symptoms severity and its impact on patients' well-being. Our objective was to translate the UCLA-GIT 2.0 from English to Turkish and to validate it among Turkish systemic sclerosis (SSc) patients. Methods: UCLA-GIT 2.0 was adapted into Turkish using a formal forward-backward translation method. The resulting Turkish GIT 2.0 in combination with Short Form 36 (SF-36) was administered to 97 Turkish speaking patients with SSc. We evaluated the internal consistency reliability and construct validity by exploring associations between the UCLA SCTC GIT 2.0 and SF-36 scales. Internal consistency was determined by calculating Cronbach's alpha. To determine the reliability, the questionnaire was re-administered with an interval of two weeks to a subgroup of patients and the intraclass-correlation coefficient (ICC) was computed. Spearman correlation coefficients between GIT scores and SF-36 were computed. Results: Ninety seven patients with a mean age of 55.37 ± 11.35 years and predominantly female (87,6%) were included. Cronbach's alfa value was 0.894 for UCLA SCTC GIT 2.0 scale. Intraclass correlation coefficient score for test-retest reliability was determined ,821 (p=0,000). The instrument had acceptable reliability except for the diarrhoea scale (alpha=,356). Moderate magnitude correlations were determined between total GIT score and SF-36 subscales. Conclusions: The Turkish GIT 2.0 questionnaire showed good internal consistency, high reliability and acceptable validity.