İngiltere'de yaşayan Türkçe ve İngilizce konuşucusu sıralı ikidilli çocukların dil gelişim performanslarının özgül dil bozukluğu riski açısından incelenmesi
The language development performances of turkishenglish sequential bilingual children living in England: An investigation in regard of risk for specific language impairment
- Tez No: 406858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN SERTAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: ikidillilik, özgül dil bozukluğu, dil gelişim testleri, cümle tekrar testi, anlamsız sözcük tekrar testi, dil baskınlığı, bilingualism, specific language impairment, language development tests, sentence repetition test, non-word repetition test, language dominance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, anadili Türkçe olup İngilizceyi ikinci dil olarak edinen ikidilli çocukların dil gelişim performanslarını belirlemek ve Özgül Dil Bozukluğu (ÖDB) tanılaması için geliştirilen ölçüm araçları ve testleri ikidilli çocuklarda sınamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın katılımcı grubu 6:0-7:11 yaş aralığında Londra'da yaşayan 20 ikidilli çocuktan oluşmaktadır. Çalışmada sözel olmayan zekâ testi ile Türkçe ve İngilizce olmak üzere dil gelişim testleri, cümle tekrar testleri ve anlamsız sözcük tekrar testleri kullanılmıştır. Çalışmada nicel betimsel (tarama) araştırma deseni temelinde karşılaştırmalı ve ilişkisel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Ölçüm araçlarından elde edilen sonuçların birbirleriyle olan ilişkileri incelenmiş ve performansların yaş gruplarına göre farklılık oluşturup oluşturmadığı test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ikidilli çocukların %95'inin konuştuğu dillerin en az birinde ortalama ve üstü düzeyde performans gösterdiği, katılımcıların %85'inin anadilleri olan Türkçede İngilizceden daha başarılı oldukları ve yalnızca %25'inin ikinci dilleri olan İngilizcede ortalama ve üstü düzeyde puan aldıkları saptanmıştır. Testler arası ilişkiler incelendiğinde Türkçe Erken Dil Gelişimi Testi (TEDİL) ile Türkçe Cümle Tekrar Testi ve Clinical Evaluation of Language Fundamentals (CELF-4) ile İngilizce Cümle Tekrar Testi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. İki dilde aynı özelliği ölçen testler arasında ise anlamlı ilişkiler görülmemiştir. Çalışma bulguları sözel olmayan bilişsel performansla dil becerileri arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığını göstermiştir. Ayrıca, testlerde yaş grupları arasında farklılıklar incelendiğinde herhangi bir testte gruplar arası istatistiki olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the language development performances of bilingual children, whose mother tongue was Turkish and acquired English as a second language in England; on tests and assessment tools in both of their languages which were developed for diagnosing Specific Language Impairment (SLI) with bilingual children. The participant group of this study was composed of 20 bilingual children between 6:0-7:11 ages who live in London. In the study, a non-verbal intelligence test; and Turkish and English language development tests, sentence repetition tests and nonword repetition tests were used. In this study, a comparative and correlational research method was used on the basis of a descriptive research design. The relations within the results of assessment tools were examined and the differences between the performances of different age groups were tested. Results indicated that 95% of bilingual children got average or above the average scores at least in one of their languages, 85% of the children were more successful in Turkish compared to English; and only 25% of children got average or above the average scores in English, which is their second language. The analyses of the relations within the tests revealed that there were significant positive correlations between Turkish Early Language Development Test (TEDIL) and Turkish Sentence Repetition Test, and between Clinical Evaluation of Language Fundamentals (CELF-4) and English Sentence Repetition Test. However, no significant relations were found between the tests that assess the same language properties in two languages. Results indicated that there was not a significant relation between non-verbal cognitive performance and language abilities. Also, the differences between the test results of different age groups were examined and statistically significant differences were not found in any of the test results.