Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında çeşitli klinik örneklerden izole edilen klebsiella pneumoniae suşlarındaki karbapenemaz varlığının araştırılması
Investigation of carbapenemase presence in klebsiella pneumoniae isolates obtained from various clinical samples in Microbiology Laboratory of Süleyman Demirel University of Faculty of Medicine hospital
  1. Tez No: 406881
  2. Yazar: ESRA ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL SESLİ ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Karbapenemaz, Klebsiella pneumoniae, KPC, NDM, OXA
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında Çeşitli Klinik Örneklerden İzole Edilen Klebsiella Pneumoniae Suşlarındaki Karbapenemaz Varlığının Araştırılması Karbapenemaz üreten K. pneumoniae genellikle diğer direnç mekanizmalarını da taşıdığı için çoklu dirençlidir ve karbapenemaz üreten K. pneumoniae enfeksiyonları yüksek mortalite hızları ile ilişkilidir. Karbapenemazların, özellikle de karbapenemlerden birine duyarlıkta azalmaya neden olmuşsa, epidemiyolojik açıdan yüksek önem taşıdığı kabul edilir. Çalışmamızda hastanemizde 2012 yılından itibaren gözlemlenmeye başlanan karbapenem dirençli K. pneumoniae suşlarında karbapenemaz varlığının çeşitli fenotipik ve genotipik yöntemlerle araştırılması ve izolatlar arasındaki olası klonal ilişkilerin PFGE ile analizi amaçlanmıştır. Çalışmamızın sonucunda K. pneumoniae'da karbapenemaz varlığının taranmasında en yüksek duyarlılık ertapenem ile bulunmuş (%96,8) olup karbapenemaz varlığının doğrulanması için uygulanan fenotipik yöntemlerden en duyarlı olanın ise MHT olduğu ortaya konulmuştur. Hastanemizde enfeksiyon etkeni olarak izole edilen karbapenem dirençli K. pneumoniae suşlarının hiçbirinde dirence sebep olan gen olarak blaKPC tespit edilmemiştir. Hastanemizde K. pneumoniae'larda gözlenmekte olan karbapenem direncinin diğer karbapenem direnç mekanizmalarına (NDM, OXA-48), en sık da OXA-48 genine bağlı olduğu tespit edilmiş olup hastanemizdeki K. pneumoniae suşlarının önemli kısmının birbirleriyle klonal ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation of Carbapenemase Presence in Klebsiella Pneumoniae Isolates Obtained from Various Clinical Samples in Microbiology Laboratory of Süleyman Demirel University of Faculty of Medicine Hospital Carbapenemase producing K. pneumoniae is multi resistant because of usually carries the other resistance mechanisms and these infections are associated with high mortality rates. Carbapenemases, especially if caused by a decrease in sensitivity to one of the carbapenems, which are considered of high importance in epidemiology. This study aimed to investigate presence of carbapenemases in the carbapenem-resistant K. pneumoniae strains with various phenotypic and genotypic methods and possible clonal relationships between isolates with PFGE analyze which has begun to be observed since 2012 in our hospital. In the results of our study, the highest sensitivity was found with ertapenem (%96,8) for screening presence of carbapenemase in K. pneumoniae and it has been demonstrated that the MHT is the most sensitive phenotypic method used to confirm the presence carbapenemase. In our hospital, any of carbapenem resistant K. pneumoniae strains isolated as the infectious agent has been detected blaKPC gene. In our hospital, carbapenem resistance being observed in K. pneumoniae was determined to be due to the other carbapenem resistance mechanisms (NDM, OXA-48), most frequent OXA-48 gene and the important part of K. pneumoniae strains in our hospital were found to be associated with each clonal. Keyword: Carbapenemase, Klebsiella pneumoniae, KPC, NDM, OXA