Hastane kökenli infeksiyonlarda kan kültürlerinden izole edilen acinetobacter suşlarında agar dilüsyon yöntemiyle çeşitli antimikrobiyallere duyarlılığın belirlenmesi
Detection of suspectibility to various antimicrobials in acinetobacter subspecies which are from blood cultures at nosocomial infections with agar dilution method
  1. Tez No: 157992
  2. Yazar: SALİM AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLER YAYLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, Antimikrobiyaller, Direnç, Hastane infeksiyonu, Minimal inhibitor konsantrasyon, Acinetobacter, Antimicrobials, Resistance, Nosocomial infection, Minimal inhibitor Concentration
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
68 ÖZET Hastane Kökenli İnfeksiyonlarda Kan Kültürlerinden izole Edilen Acinetobacter Suşlarında Agar Dilüsyon Yöntemiyle Çeşitli Antimikrobiyallere Duyarlılığın Belirlenmesi. Morbidite ve mortalite üzerindeki olumsuz etidlerinin yanı sıra artmış tam ve tedavi maliyetleri, hastane infeksiyonlarmı bir toplum sorunu haline getirmiştir. Gelişen hastane infeksiyonu nedeniyle ek morbidite, mortalite ve maliyet artışım en aza indirme çalışmaları, sürekli araştırma ve uygulamanın güncelleştirilmesini isteyen bir konudur. Sürveyans çalışmaları ise bu konuya hizmeti birincil amaç kabul etmiştir. Hastanemiz infeksiyon kontrol komitesi tarafından tespit edilen ve NosoLINE projesine aktarılan 2003 verilerine göre hastane infeksiyonu yüzdemiz % 1,36 olup en sık nozokomiyal bakteriyemiler % 39,16 ile dikkat çekmektedir. Bunu nozokomiyal ÜSİ (% 27,76), NP (% 17,49) ve nozokomiyal CAİ (% 10,27) takip etmektedir. Hastane infeksiyonu etkeni olan Acinetobacter türleri ve diğer nonfermentatif gram-negatif bakteriler toplamı ele alındığında, yıllar içinde ağırlıklarının arttığı ve hatta ülkemizde yoğun bakım ünitelerinde ilk iki sırayı aldıkları görülmektedir. Özellikle A. baumannii' nin multirezistan soyları olmak üzere, Acinetobacter türlerinin üyeleri, bakteriyemi, pnömoni, sekonder menenjit ve üriner sistem infeksiyonlan dahil olmak üzere, geniş bir nozokomiyal infeksiyon spektrumuna sahiptir. Önemli patojenler olarak ortaya çıkmaları, kısmen yaşam kabiliyetlerine ve kısmen de; selektif bir avantaj sağladığı, antimikrobiyallerin geniş69 ve ağır kullanıldığı, YBÜ gibi ortamlarda, major antimikrobiyal gruplarına karşı hızla direnç geliştirme yeteneklerine bağlıdır. Hastane infeksiyonu etkenleri ve bu m.o' lann antimikrobiyal duyarlılıkları, hastaneler arasında, aynı hastanede servisler arasında ve hatta aynı servislerde zaman içinde sürekli değişim gösterebilen bir konudur. Hastane infeksiyonlanndan sorumlu patojenlerin tedavisinde sık kullanılan antimikrobiyallerin, minimal inhibitor konsantrasyonu (MİK) değerlerinin belirlenmesi önerilmektedir. Bunun amacı antimikrobiyal direnç paterninin dinamik orak izlenmesi, böylece empirik tedavinin belirlenmesidir. Bu durum, hastalarda çoğul dirençli suşlarla gelişen infeksiyonlann mortalite ve morbiditesini azaltmaya yardım eder. MİK değerlerini bilmek, antimikrobiyallerin subinhibitör dozlarda kullamlmasmdan kaçınılmasını sağlar. Bu çalışmada, empirik tedavinin yönlendirilmesi ve sürveyans çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla, hastanemiz infeksiyon hastalıkları laboratuvarmda, hastane kökenli infeksiyonlarda kan kültürlerinden elde edilen Acinetobacter izolatlannm agar dilüsyon yöntemiyle çeşitli antimikrobiyallere duyarlılığının belirlenmesi amaçlanmıştır. MİK çalışması ve retrospektif antimikrobiyal duyarlılıklanmn incelenmesi sonucu Acinetobacterlerin tedavide kullanılan birden çok güncel antimikrobiyale dirençli olduğu, B-laktam, kinolon ve aminoglikozid direnç oranlarında yıllar içinde imipenem ve siprofloksasin antimikrobiyallerinde anlamlı yükselme olduğu tespit edilmiştir. Sulbaktam ile kombine sefaperozon'a karşı MİK değerleri yıllar içinde, ulaşılabilir konsantrasyonlarda hassas tespit edilirken, imipenem direncinde hızlı artış endişe verici boyuttadır. Kan kültürlerinden izole edilen Acinetobacterler içinde A. baumannii en sık karşılaşılan soydur ve A. lwoffi' den daha dirençlidir.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY Detection of Suspectibility to Various Antimicrobials in Acinetobacter Subspecies which are Isolated from Blood Cultures at Nosocomial Infections with Agar Dilution Method. In addition to their negative efffect on morbidity and mortality, increased diagnostic and treatment costs turned nosocomial infections into a community problem. The efforts to minimise the additional mortality, morbidity and costs due to nosocomial infections is an issue which necessiates continuous research and up to date applications. Surveance studies primarily aim to serve this issue. According to 2003 data which is detected by the infection control committee and transferred to NosoLINE project; our nosocomial infeciton rate was 1.36 % and most frequently nosocomial bacteremia draws attention with 39.16 %. Nosocomial URI (27.76), NP (17.9%) nosocomial SAI (10.27) follows respectively. When nosocomial infection agent Acinetobacter subspecies and other nonfermantative gram negative bacteria are evaluated, it is seen that their dominance is increasing every passing year and even they take the first place in our country in intensive care units. Acinetobacter subspecies especially multiresistant strains of A. baumanii; have a wide nosocomial infection spectrum including bacteremia, pneumonia, secondary meningitis and urinary system infections. Their appearance as important pathogens partly depens on their living abilities and partlyt to; their ability to develop resistance to major antibiotic groups rapidly in ICU media where antimicrobials are widely and heaviliy used, and a where selective advantage is provided.71 Nosocomial infection agents and the antimicrobial suspectibility of these microorganisms is an issue which presents continious change inbetween hospitals, between wards of the same hospital and even in the same ward at different times. The definition of minimal inhibitor concentraitons (MIC) ofthe antimicrobilas which are commonly used to treat the patogens responsible from nosocomial infections is proposed. The purpoase of this is is to follow the resistance pattern dynamically and so to determine the empiric treatment. This helps to minimise the mortality and morbidity of infecitons by multiresistant strains to know the MICs avoids usage of antibiotics at subinhibitor doses. This study aimed to determine the suspectibility of Acinetobacter isolates to various antimicrobials by using agar dilution method for directing the amprical treatment and for helping the surveance sudies.; the bacteria areobtained from the infectious disease laboratory of our hospital from blood cultures of nosocomial infections As a result of MIC studies and examination of retrospecrtive antimicrobial suspectibilities it was detected that Acinetobacteria are resistant to more than one currently used antibiotics; among the B-laktam, kinolon and aminoglikoside resistance rates, there is significant increase in imipenem and ciprofloxacin. While the MIC values against sulbactam combined with sefoperazon is found to be sensitive at reachable concentraions in years, there's serious concern about the rapid increase in imipenem resistance. Among the acinetobacter species isolated from blood cultures, A. baumannii is the most frequent strain and is m ore resistant than A. lwoffii.