Kalp yetersizliği olan bireyin bakım verenlerine uygulanan destek grup girişiminin hasta ve bakım veren sonuçlarına etkisi
The effect of support group intervention for caregivers of individuals with heart failure upon the patient and caregiver outcomes
- Tez No: 406903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE MERT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, Nursing, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Bakım Veren, Destek Grup, Kalp Yetersizliği, Neuman Sistemler Modeli, Caregiver, Heart Failure, Neuman Systems Model, Support Group
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Amaç: Hollanda Objektif Yük Envanteri'nin Türk örnekleminde geçerlik ve güvenirlik çalışmasını gerçekleştirmek ve kalp yetersizliği olan bireyin bakım verenlerine uygulanan destek grup girişiminin hasta ve bakım veren sonuçlarına etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma metodolojik ve yarı deneysel olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Metodolojik olarak Hollanda Objektif Yük Envanteri'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması bir üniversite hastanesinin kardiyoloji servis ve polikliniğinde 230 bakım veren ile yapılmıştır. Yarı deneysel aşamada; bir üniversite hastanesinin kardiyoloji polikliniğinde kontrol (n:35) ve girişim grubu (n:34) olmak üzere 69 bakım veren ile yapılmıştır. Girişim grubu Neuman Sistemler Modeli'ne göre yapılandırılmış destek grup toplantılarına katılmış olup veriler girişim ve kontrol grubundan girişim öncesi, 3. ay ve 6. ayda toplanmıştır. Bulgular: Hollanda Objektif Yük Envanteri'nin Türkçeye uyarlanmasında psikolinguistik ve psikometrik özellikleri açısından geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu bulunmuştur. İkinci aşamada girişim grubu bakım verenlerin objektif kişisel bakım boyutu dışındaki alt boyutlarda yük puanı kontrol grubuna göre grup*zaman etkileşimi açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p0.05). Bakım verenlerin baktığı kalp yetersizliği hastalarının yaşam kalitesi ve tekrarlı yatma durumu girişim ve kontrol grubunda benzer bulunmuştur (p>0.05). Sonuç: Hollanda Objektif Yük Envanteri geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır. Girişim grubundaki bakım verenlerin yük ortalamaları tüm boyutlarda girişim öncesine göre 3. ayda istatistiksel olarak anlamlı biçimde azalma göstermiştir. Bu nedenle kalp yetersizliği hastalarına bakım verenler için destek grup girişimlerinin yaygınlaştırılması ve bu girişimlerin daha uzun bir sürede yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to assess the validity and reliability of the Dutch Objective Burden Inventory (DOBI) scale for the Turkish society and evaluate the effectiveness of support group intervention for caregivers of individuals with heart failure (HF) upon the patient and caregiver outcomes. Method: Research was composed of two phases with methodological and quasi-experimental parts. The reliability–validity test of DOBI was conducted methodologically on 230 caregivers in the HF clinic-outpatient clinic of a university hospital. Quasi-experimental research was conducted with 69 caregivers as control (n:35) and intervention group (n:34) in the cardiology outpatient clinic of a university hospital. The intervention group participated in support group meetings structured according to Neuman Systems Model and the data were collected from both the intervention and the control group in the before the intervention and 3. and 6. months later. Results: It was found that Turkish version of DOBI is valid and reliable measuring tool with psycholinguistic and psychometric properties. Caregivers in the intervention group had significantly lower burden scores than the control group in all sub-dimensions except objective personal care, in terms of the group*time interaction in a statistical way (p0.05). The quality of life and rehospitalization of patients with HF receiving care from individuals in the intervention group were determined to be similar with that of the control group (p>0.05). Conclusions: DOBI is a reliable and valid instrument. The burden of caregivers in the intervention group showed a statistically significant decrease compared to the pre-intervention in all dimensions at 3 months. Thus, it is suggested to extend the support group interventions for caregivers of patients with heart failure and conduct these interventions in a longer period.