Sağlıklı spor için izleme sistemi modelinin hazırlanması
Preparation of the model of healthy sport monitoring system
  1. Tez No: 394416
  2. Yazar: PARVIZ ABBASOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMAD BABANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Spor İzleme Sistemi, Teknoloji ile Sağlıklı Spor, Biyometrik Sensör, Sport Monitoring System, Healthy Sport with Technology, Biometric Sensor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Fiziksel aktivite, her yaşta sağlığa yararlıdır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, fiziksel aktivite yetersizliği %17 kalp hastalıkları ve diabete, % 10 meme kanseri ve kolon kanserine neden oluyor. Sık ve düzenli fiziksel egzersiz, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi“refah hastalıkları”nı önlemeye yardımcı olur. Üstelik ruh sağlığı gelişimi ve zihinsel süreçler üzerinde olumlu etkiler bırakır. Fiziksel akivite zihinsel sağlık sorunlarına neden olan, kortizol duzeyini de azaltır. Herkes egzersizden eşit yararlanamıyor. Herkesin fiziksel aktiviteye çok farklı bireysel tepkileri vardır: Mesela, orta derecede aktiviteye bazıları normal, bazıları da çift oksijen alımı ile tepki verebilir. Sağlık kontrolsüz, dinlenmesiz ve aşırı egzersiz yapmak zararlı olabilir. İnsan bünyesinin kaldıracağı spor seviyesini aşmak sağlık için ciddi problemler yaratabilir. Bunun için kişinin mevcut fiziksel ve sağlık durumunun spor öncesi, spor zamanı kontrol ve analiz edilmesi bireyin daha sağlıklı ve doğru şekilde spor yapmasına yardımcı olucaktır. Bu tez çalışmasının en önemli amacı fiziksel aktivite zamanı bireyinlerin sağlık bilgilerinin kolayca kontrol edilebilen sağlık izleme sistemi geliştirmektir. Bu tezde 2 ana amaç hedeflenmiştir: Birinci amaç fiziksel aktivite öncesi ve aktivite zamanı bireyin sağlık bilgilerini otomatik olarak izlemek, kaydetmek ve yaşanabilecek sağlık risklerini otomatik olarak alarmla danışmanı ve bireyi uyararak önlemekdir. Diğer amaç ise kaydedilen bilgilerle, sağlık ve spor danışmanına devamlı olarak her aktivite gününde bireyin gerçekleştirdiği fiziksel aktivite yoğunluğunu daha doğru ve kanıtsal belirlemesi, analiz etmesi ve bu prosedür sonucunda bireye daha da uygun çalışma programı çıkarması için yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
Physical activity is beneficial to health at all ages. Frequent and regular physical exercise boosts the immune system and helps to prevent of heart disease, cardiovascular disease and such as obesity“welfare diseases”. In addition, it leaves a positive effect on health and mental processes. It reduces the level of cortisol level, which causes the mental health problems. Everybody does not get equal benefit from exercise. All have different individual responses to physical activity. For example, some of them can react normal to regular activity, some of them can react with double oxygen uptake. Having extreme exercise with uncontrolled health and without rest can be harmfull for human life. The working out more than body endurance can cause to serious health problems. For this reason, the measuring and analyzing of current physical and health status of individuals can help them to engage with right and healthy sport. The aim of this thesis is to desing the e-health system that can easily controll an individual‟s health status during the physical activity. This thesis is designed in two main objectives: First is automatically to monitor, record an individual's health status before and during physical activity and in the case of risk automatically to warn the consultant and individual to prevent health harm. Other is a helping the health and fitness consultants to do more accurate and probative analyzing and making appropriate work out plans for individuals with recorded information.