Kalp yetersizliği olan yaşlı hastaya bakım verenlerin bakım yükü ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesi
Determining the burden of caregiving and the anxiety levels of caregivers in charge of elderly patients with heart failure
- Tez No: 408358
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYHAN ÇITLIK SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Kalp Yetersizliği, Bakım Veren, Bakım Yükü, Anksiyete, Hemşire, Elderly, Heart Failure, Caregiver, Burden of Caregiving, Anxiety, Nurse
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Araştırma kalp yetersizliği olan yaşlı hastaya bakım verenlerin bakım yükü ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Haziran 2013-Temmuz 2015 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji servisinde kalp yetersizliği tanısıyla yatmakta olan 65 yaş ve üzeri yaşlı hastaya hastaneye yatmadan önce ve hastanede bakım veren 290 kişi oluşturmuştur. Örneklemi; bu hastanede kalp yetersizliği tanısıyla yatmakta olan 65 yaş ve üzeri yaşlı hastaya bakım veren, evreni bilinen örneklem formülüne göre hesaplanmış 165 bakım veren oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan bakım veren bireyi tanıtıcı anket formu, yaşlı hastayı tanıtıcı anket formu, bakım verme yükü ölçeği (BYÖ) ve durumluk sürekli kaygı envanteri kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından kardiyoloji servisinde yaşlı hastalara bakım veren aile bireyleri ile yüz-yüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, bağımsız gruplarda t-testi, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U, ANOVA ve Korelasyon kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada bakım verenlerin çoğunluğunun kadın, evli, kız çocuklarının bakım verdikleri ve çoğunluğunun bakım vermeden memnun olduğu belirlenmiştir. Araştırmada yaş, çalışma durumu, kronik hastalık, yaşlıya yakınlık derecesi, bakım vermekten memnun olmanın bakım yükünü; yaş, kronik hastalık, yaşlıya yakınlık derecesi ve bakım vermekten memnun olma gibi faktörlerin anksiyete düzeyini etkiledikleri saptanmıştır. Sonuç: Bakım yükü arttıkça anksiyete düzeyinin arttığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda bakım verenlerin bakım yükü ve anksiyete düzeylerini azaltmak için sağlık ekibi üyeleri özelliklede hemşireler tarafından desteklenmesini ve danışmanlık programlarının arttırılmasını önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this descriptive study is to determine the burden of caregiving and the anxiety levels of caregivers in charge of elderly patients with heart failure. Material and Method: This study was done between June, 2013 and July, 2015. The study universe consisted in 290 caregivers in charge of patients aged 65 or more who were hospitalized in the İnönü University Turgut Ozalp Medical Center Cardiology Department with a diagnosis of heart failure. A total of 165 caregivers made up the study sample, a size calculated according to a formula applicable to a known study universe. Tools for data collection were a personal data questionnaire for the caregiver and the patient, respectively, a Caregiver Burden Scale (CBS) and the State-Trait Anxiety Inventory. Data were registered using face-to-face interviews between the investigator and the caregiving family members of the patients. Descriptive data were summarized as absolute numbers and percentage; independent group comparisons used the t-test, the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests, analysis of variance and Pearson's correlation coefficient. Results: This research found that most of the caregivers were married and single females, and that many of the caregivers were satisfied with the care they gave. It was determined that age, working status, chronic disease, level of intimacy with the geriatric patients and being satisfied with care-giving affected the burden of care-giving. Age, chronic disease, level of intimacy with the geriatric patients and being satisfied with caregiving also affected anxiety levels. Conclusion: It has been determined that an increased care burden increases anxiety levels. In accordance with these results, support of caregivers by the health care professional team, especially the nurses, and increased counseling programs may be proposed to reduce the caregiving load and anxiety levels in the caregivers.