İntraoperatif rokuronyum ile oluşturulmuş nöromusküler bloğun sugammadeks ile geri döndürülmesinin modifiye aldrete ve OAA/S skorlaması üzerine etkileri
Effects on modified aldrete and OAA/S score of reversal of the rocuronium-induced intraoperative neuromuscular blockade with suggamadex
- Tez No: 406921
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK YÖRÜKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Rokuronyum, sugammadeks, Modifiye Aldrete Skoru, Uyanıklık ve Sedasyon Gözlemci Değerlendirmesi Ölçeği, Rocuronium, sugammadex, Modified Aldrete Score, Observer's assessment of alertness/sedation scale
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada sugammadeksin,“Modifiye Aldrete Skoru”ve“Uyanıklık ve Sedasyon Gözlemci Değerlendirmesi Ölçeği”skorlarının üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arası, ASA skoru I-II düzeyinde olan, entübe edilecek hastalar dahil edilmiştir Hastalar, derlenme skorlarına etkisini görebilmek için; sugammadeks kullanılanlar ve sugammadeks kullanılmayanlar olarak iki gruba ayrıldı, her grupta 50 hasta olmak üzere toplam 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Uyanma odasına alınan hastalara, ekstübasyondan sonraki 30. dakikada Modifiye Aldrete skorlaması ve OAA/S skorlaması uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda rokuronyum bloğunun geri döndürülmesi için sugammadeks kullanılan hastalarda, sugammadeks kullanılmayanlara oranla Modifiye Aldrete ve OAA/S Skoru değerleri daha yüksek bulunmuştur (p0,05). Hesaplanan MAS değerleri üzerine olumlu etkisi olan parametrelerinin ise yüksek ASA skoru, kadın cinsiyet, kısa operasyon süresi, kısa TOFc0 olma süresi, düşük remifentanil ek doz ihtiyacı ve düşük rokuronyum ek doz ihtiyacı olduğunu ortaya koyduk (p0,05). Sonuç: Sugammadeks kullanılan hastalarda daha yüksek derlenme skorları elde edilmiştir. Literatürde sugammadeks kullanılan hastaların derlenme sürecinde Modifiye Aldrete Skoru'nu inceleyen az sayıda çalışma olması ve sugammadeks kullanılan hastalarda OAA/S skorunu inceleyen herhangi bir çalışmaya rastlayamamış olmamız nedeni ile bu konuda literatüre katkımızın olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to find out the effects of sugammedex on Modified Aldrete Score and Observer's assessment of alertness/sedation scale. Materials and Methods: Inclusion criteria were as patients aged 18-65 years, ASA physical status I-II, and intubated patients. Patients were divided into two groups, which sugammadex applied and did not apply. A total of 100 patients were included in this study, 50 patients in each group. 30 minutes after extubation, modified Aldrete score and OAA/S scores were applied to patients in PACU. Results: Modified Aldrete and OAA/S scores were significantly higher values on sugammadex applied group. Higher ASA scores, women, short duration of surgery, short time to TOFc0, and need for lower additional doses of remiphentanyl were correlated with higher OAA/S score values (p0,05). Higher ASA scores, women, short duration of surgery, short time to TOFc0, need for lower additional doses of remiphentanyl, and need for lower additional doses of rocuronium were correlated with higher MAS values (p0,05). Conclusion: Recovery scores were significantly higher values on sugammadex applied group. We believe that our contribution to the literature because there are few studies about correlations between sugammadex and modified Aldrete score, and there are any studies about correlations between sugammadex and Observer's assessment of alertness/sedation scale.