Dudak kanserlerinde tedavi ve prognoz
  1. Tez No: 406932
  2. Yazar: RAUF MİSKİNLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN BAĞIŞ ÖZGÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Lip cancer, squamous cell carsinoma, neck dissection
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi KBB kliniğinde 2000 -2015 yılları arasında dudak kanseri tanısı ile takip ve tedavi edilen, verilerine ulaşılabilen 59 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendiridi, bu hastalarda dudak kanserlerinin etiyolojik faktörleri, prognozu araştırıldı ve tedavi sonuçları incelendi. Çalışmada dudak kanserlerinde tedavi ve prognoz gözden geçirildi. Çalışmamızda hastaların demografik bilgileri, histopatolojik tanıları, tedavi seçenekleri ve tedavi sonrası takipleri incelendiğinde veriler dünya literatürleriyle uyumlu bulundu. Seçilecek tedavi yönteminin hastaya ve tümöre göre belirlenmesi önerilmekle beraber, kliniğimizin yaklaşımı cerrahidir. Hastaların büyük çoğunluğu evre 1' de tespit edildi. Erken evrelerde sağkalımın daha iyi olduğu evre arttıkça sağkalımın da azaldığı, erken evre tümörlerde boyunda lenf nodu metastazının düşük oranda olduğu, evre arttıkça lenf nodu metastaz riskinin de arttığı gösterildi. Günümüz koşullarında hiçbir görüntüleme yönteminin okkült metastazları %100 tespit edememesi, N0 boyunlarda prognozun ve sağkalım oranlarının daha iyi olması nedeniyle elektif boyun diseksiyonu önerilmiştir. Cerrahi sınır pozitifliğinde, lenf nodu metastazı, ekstrakapsüler ve perinöral invazyon varlığında, ileri evre tümörlerde postoperatif RKT verilmesi lökorejyonel rekkürensi önlemek için oldukça önemlidir. Klinik TNM evreleme sisteminin yetersiz olduğunu ve klinik evrelemeye göre hastaların yanlış negatif değerlendirilmelerine engel olmak için ek prognostik faktörlere bakılması gerektiğini düşünmekteyiz. Hastaların preoperatif görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilmesi, primer tümörün invazyonunun, yayılımının, boyunda metastatik lenf nodu varlığının, uzak organ metastaz varlığının belirlenmesi oldukça önemlidir. Sonuç olarak, hasta sağkalımını ve prognozunu günümüz verileriyle belirlemek kesin olarak mümkün olmamaktadır. Multifaktöriyel etyolojiye sahip dudak kanseri mortalitesi ve morbiditesi yüksek bir hastalıktır. Erken evrede metastaz oranlarının düşük olması, prognozun iyi olması, sağkalımın yüksek olması, mortalitenin ve morbiditenin düşük olması nedeniyle hastaların erken evrede yakalanabilmesi aile hekimlerinin ve KBB uzmanlarının dikkat etmesi gereken esas konudur. Anahtar Kelimeler; Dudak kanseri, yassı epitel hücreli karsinom, boyun diseksiyonu
Özet (Çeviri)
Retrospective results of 59 patients who has been treated and followed with a diagnosis of lip cancer in Ankara University Medical Faculty Ibn-i Sina Hospital Ear, Nose and Throat Department was considered between 2000-2015 years. In our study we invastigated demographic data of the patients, histopathological diagnosis, treatment options and post-treatment follow-up. The data were consistent with the world literature. We suggest the selection of treatment method according to the patient and tumor. In our clinic we do surgery to patients. In our study we invastigated most of the patients were stage 1. We showed free survival was better in the early stages, and survival decreases when the stage increases. Today there is no imaging modality to detection 100%.of occult metastases. There is better survival rates in N0 neck. Therefore, we recommend elective neck dissection to N0 necks. If the surgical margin is positive, if there is lymph node metastasis extracapsular invasion, lymphovascular invasion and if the tumor is advanced stage postoperative RKT be given to prevent local recurrence is so important.