Erken karışık dişlenme dönemindeki hastalarda yavaş üst çene genişletmesinin iskeletsel, dental ve yumuşak doku etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the skeletal, dental and soft tissue effects of SLOW maxillary expansion on in patients with EARLY mixed dentition stage
  1. Tez No: 715410
  2. Yazar: ÖZGÜR KOCAALİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURVER KARSLI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Leaf Ekspansiyon Apareyi, Posterior Çapraz Kapanış, Karışık Dişlenme, Yavaş Üst Çene Genişletmesi, Leaf Expander, Posterior Crossbite, Mixed Dentition, Slow Maxillary Expansion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Posterior çapraz kapanış erken dönemde tedavi edilmediğinde, ilerleyen dönemde daha komplike problemlere neden olabilmektedir. Bu çalışmada erken karışık dişlenme dönemindeki hastalarda uygulanan Leaf Ekspansiyon Apareyinin dentofasiyal yapılara olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tedavi grubuna 7 – 10 yaş aralığında tek taraflı posterior çapraz kapanışı olan 12 hasta, kontrol grubuna ise benzer yaş aralığındaki posterior çapraz kapanışı olmayan 12 hasta dahil edilmiştir. Tedavi başında (T1) ve tedavi sonunda (T2) alınan dijital tarama modelleri, panoramik, ve sefalometrik filmler üzerinde yapılan ölçümler, grup içinde ve gruplar arası olacak şekilde karşılaştırılmış olup iskeletsel, dental ve yumuşak doku değişimleri değerlendirilmiştir. Tedavi sonunda yapılan model analizine göre palatal yüzey alanı, intermolar genişlik, ark çevresi, molar açı ve rugaların transvers ölçümlerinde anlamlı bir artış gözlenmiştir. Kontrol grubuna kıyasla tedavi sonundaki Alan 1, Alan 2 ve interlateral ruga genişlikleri anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Tedavi sonunda yapılan lateral sefalometrik analizlerde maksillanın anlamlı düzeyde öne ve aşağı doğru yer değiştirdiği, üst kesici dişlerin aşağı yönde hareket ettiği, anterior yüz yüksekliğinde anlamlı bir artış meydana geldiği gözlenmiştir. Kontrol grubuyla tedavi sonundaki bu ölçümler arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Yumuşak doku ölçümlerinden olan UL-Ver mesafesinin tedavi başındaki değeri kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde düşük iken tedavi sonu değeri ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Tedavi sonunda yapılan posteroanterior sefalometrik analizlerde ölçülen tüm iskeletsel ve dental genişliklerde anlamlı bir artış görülse de bu ölçümlerle kontrol grubu değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Üst daimi kaninlerin pozisyonu ve eğiminin değerlendirildiği panoramik filmler üzerinde yapılan ölçümlerde T2-T1 gözlem döneminde ve tedavi sonu ile kontrol grubu değerleri arasında önemli bir değişim tespit edilmemiştir. Çalışmamız sonucunda erken dönemde uygulanan Leaf Ekspansiyon Apareyinin dental etkilerle birlikte bir miktar iskeletsel etki de gösterdiği, fasiyal yumuşak dokuları ve üst kanin dişlerin eğimini önemli oranda değiştirmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Posterior crossbite which is not treated in the early period, it may cause more complicated problems in the future. In this study, it was aimed to evaluate the effects of the Leaf Expander applied on the dentofacial structures in patients in the early mixed dentition period. There is 12 patients with unilateral posterior crossbite between the ages of 7 and 10 were included in the treatment group, and 12 patients in the control group with no posterior crossbite were included in the control group. Measurements made on digital scanning models, panoramic and cephalometric films taken at pretreatment (T1) and at posttreatment (T2) were compared within group and between groups, and skeletal, dental and soft tissue changes were evaluated. According to the model analysis performed at the end of the treatment, a significant increase was observed in the palatal surface area, intermolar width, arch perimeter, molar angle and transverse measurements of the rugae. Compared to the control group, Area 1, Area 2 and interlateral rugae widths at the end of the treatment were found to be significantly higher. In the lateral cephalometric analyzes performed at the end of the treatment, it was observed that the maxilla was moved forward and downward at a significant level, the upper incisors moved downwards, and a significant increase in anterior facial height occurred. There was no significant difference between the control group and these measurements at the end of the treatment. While the value of UL-Ver distance, which is one of the soft tissue measurements, at the pretreatment was significantly lower than the control group, no significant difference was observed between posttreatment value and the control group. Although a significant increase was observed in all skeletal and dental widths measured in the posteroanterior cephalometric analyzes performed at the posttreatment, no significant difference was found between these measurements and the control group values. In the measurements made on panoramic films in which the position and inclination of the upper permanent canines were evaluated, no significant change was detected in the T2-T1 observation period and between the values of posttreatment and the control group. As a result of our study, it was determined that the Leaf Expander which was applied in the early period, showed some skeletal effects along with the dental effects, and did not significantly change the facial soft tissues and the inclination of the erupting maxillary canine teeth.