Tek taraflı sensörinöral işitme kayıplı hastaların klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of patients with unilateral sensorial hearing loss.
- Tez No: 406973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İMRAN ŞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tek taraflı sensörinöral işitme kaybı, iç kulak anomalisi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tek taraflı sensörinöral işitme kaybı olan hastaların klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi. Bu çalışma Kasım 2012 - Kasım 2014 tarihleri arasında tek taraflı işitme kaybı şikayeti ile polikliniğimize başvuran 1-65 yaş arası 86 hasta grubu (Erişkin 29 erkek, 13 bayan hasta ile Çocuk 25 erkek, 19 bayan hasta) ile yapıldı. Erişkin hastaların yaş ortalaması 41.3 yıl idi, çocuk hastaların ise 9.8 yıl idi. Tek taraflı sensörinöral işitme kaybı olan ve çalışmaya dahil edilen tüm hastaların detaylı kulak burun boğaz muayeneleri yapıldı. Hastaların geçirilmiş parotit enfeksiyonu, kafa travması, ani işitme kaybı, yeni doğan dönemi risk faktörleri, gürültüye maruziyet, menenjit, sistemik hastalık, meniere açısından anamnezleri alındı. Tüm hastaların odyolojik tetkikleri yapıldı. Tüm hastaların yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntülemeleri yapıldı. Uzman radyolog eşliğinde mevcut patolojiler değerlendirildi. İç kulak yapıları anatomik ve morfolojik olarak değerlendirilip, belirlenen iç kulak anomalileri Sennaroğlu Sınıflaması kullanılarak gruplandırıldı. 44 hastada sağ kulakta, 42 hastada ise sol kulakta sensörinöral işitme kaybı mevcuttu. Erişkin hastarın 5'inde tek taraflı çok hafif, 12'sinde tek taraflı hafif, 12'sinde tek taraflı orta, 3'ünde tek taraflı ileri, 6'sinda tek taraflı çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı tespit edildi. Çocuk hastalarda ise 2'sinde tek taraflı orta, 5'inde tek taraflı orta-ileri, 11'inde tek taraflı ileri, 26'sında tek taraflı çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı tespit edildi. Hastaların yapılan fizik muayene, anamnez ve görüntüleme tetkikleri sonucu 11 hastada iç kulak anomalisi, 7 hastada parotit, 2 hastada menenjit, 7 hastada yenidoğan dönemi risk faktörleri, 2 hastada ototoksik ilaç kullanımı, 2 hastada labirentit,4 hastada kafa ve kulak travması, 4 hastada akustik travma, 4 hastada akustik nörinom, 3 hastada metabolik ve endokrin hastalık, 2 hastada meniere patolojisi tespit edildi. İç kulak anomalisi dağılımında,1 hastada koklear hipoplazi, 4 hastada mondini malformasyonu, 2 hastada inkomplet parsiyasyon tip-1 anomalisi, 4 hastada ise normal kokleaya eşlik eden diğer iç kulak anomalileri tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with a group of 86 patients aged between 1-65 (29 men, 13 women in the adult group and 25 boys and 19 girls in the pediatric group), who presented to our outpatient clinic with the symptom of unilateral hearing loss between November, 2012 and November, 2014. The average age of the patients was 41.3 while the average age for pediatric patients was 9.8. All the patients with unilateral sensorineural hearing loss and included in the study received detailed ear-nose-throat examinations. The patients' histories were obtained with respect to previous parotitis infection, head trauma, sudden loss of hearing, newborn period risk factors, noise exposure, systemic disease and Ménière's disease. All the patients underwent audiologicaltesting. All the patients underwent high resolution computerized tomography or magnetic resonance imaging studies. Their existing pathologies were evaluated with the assistance of a consultant radiologist. Their inner ear structures were assessed in anatomic and morphological terms and their identified inner ear abnormalities were grouped by using the Sennaroğlu Classification. Sensorineural hearing loss was present in the right ear of 44 patients and in the left ear of 42 patients. Unilateral, very mild sensorineural hearing loss was identified in 5 of adult patients, unilateral and mild in 12, unilateral and moderate in 12, unilateral and severe in 3 and unilateral and very severe in 6 of them. As for the pediatric patients, unilateral and moderate sensorineural hearing loss was identified in 2 of them, unilateral moderate-severe, unilateral and severe in 11 and unilateral and very severe in 26 of them. According to the results of physical examination, anamnesis and imaging studies of the patients, inner ear abnormality was identified in 11 patients, parotitis in 7 patients, meningitis in 2 patients, newborn period risk factors in 7 patients, auto-toxic medicine use in 2 patients, labyrinthitis in 2 patients, head and ear trauma in 4 patients, acoustic trauma in 4 patients, acoustic neuroma in 4 patients, metabolic and endocrine disease in 3 patients and pathology of Ménière's disease in 2 patients. Concerning the distribution of inner ear abnormalities, cochlear hypoplasia was identified in 1 patients, Mondini malformation in 4 patients, incomplete partition type 1 abnormality in 2 patients and other inner ear abnormalities accompanying a normal cochlea in 4 patients KeyWords: Sensorineural hearing loss, Inner ear anomaly.