Türkiye'de bağımsız denetçilerin 'bağımsızlık ilkesine' uyum sorunu
The independent auditor independence policy compliance issues in Turkey
- Tez No: 407032
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Denetçi, Bağımsız Denetçi, Denetim Türleri, Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetimde Bağımsızlık İlkesi, Denetim Süreci, Denetim Standartları, Uluslararası Denetim Standartları, Audit, Auditor, independent auditor, audit types, Independent Auditors, the Independent Auditor Independence Policy, Process Control, Auditing Standards and International Standards on Auditing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmanın konusu“Türkiye'de Bağımsız Denetçilerin Bağımsızlık İlkesine Uyum Sorununun”nedenlerini irdelemektir. Bu çalışma ile Türkiye'de bağımsız denetçilerin bağımsızlık ilkesine uyum sorununun tespiti yapılarak, çözüm önerileri getirilmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın temel amacı Türkiye'de bağımsız denetim şirketlerinde çalışan denetçilerin yeterli düzeyde bağımsız davranıp / davranamadıklarını tespit etmek ve bağımsız davranamamalarının varsa nedenlerini incelemektir. Teorik bölümde, denetim, denetim türleri, denetçi ile ilgili temel kavramlar, bağımsız denetimde bağımsızlık ilkesi, denetim süreci aşamaları, denetim standartlarının tanımı, önemi, türleri, özellikleri ve uluslararası denetim standartları konuları irdelenmiştir. Araştırma bölümünde yöntem olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler tanımlayıcı veri analiz yöntemi ile SPSS 20 ( Statistical Packages for the Social Sciences/ Sosyal Bilimler istatistik programı) programı kullanılarak istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Anket uygulamasında örneklem olarak İstanbul'da faaliyet gösteren 60 adet denetim firmasını temsilen her firma için birer bağımsız denetçi ile anket yapılmıştır. Türkiye'de KGK'den (Kamu Gözetim Kurumu) yetki almış toplam 172 adet denetim şirketi olduğu dikkate alınırsa 60 denetim firmasına ulaşılmış olması örneklemin evreni güçlü bir şekilde temsil ettiği söylenebilir. Araştırmada, müşteri işletmelere ilişkin sorunlar, bağımsız denetim mesleği İle İlgili mevcut politika ve düzenlemelere ilişkin sorunlar, bağımsız denetçilerin bağımsızlık ilkesini etkileyen durumlar, bağımsız denetçilerin denetim şirketlerine bakış açısı ve Türkiye'de bağımsız denetim şirketlerinde çalışan denetçilerin yeterli düzeyde bağımsız davranmadıkları ya da davranamadıkları sorunları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the research“of the Independent Auditor Independence Policy Compliance Issues in Turkey”to examine the reasons. In this study, the determination of compliance issues by the principle of independence of the independent auditors in Turkey, has aimed to propose solutions. In this context, the main purpose of work of inspectors working in the independent inspection companies in Turkey sufficient independent act / behave unable to examine the reasons for their failure to detect and act independently if necessary. In the theoretical section, inspection, audit types, basic concepts related to the auditors, the audit principle of independence, the audit process stages, the definition of auditing standards, importance, types, features and international auditing standards issues were discussed. As part of the research method, survey method used. The data obtained with the survey results of descriptive data analysis SPSS 20 (Statistical Packages for the Social Sciences / Social Sciences statistical program) statistical analyzes were performed using the program. In surveys, the samples as representative of the 60 audit firms operating in Istanbul were interviewed by an independent auditor for each company. From the UPS in Turkey (Public Supervisory Authority) Given that the company has received a total of 172 audits have been reached jurisdiction of the sample said that 60 audit firms represents a strong universe. In the study, problems related to customer business, independent auditing profession Related issues relating to existing policies and regulations, the independent auditor affect its independence policy states, in terms of independent auditors to audit companies to view and sufficient act independently they do not or behave unable problems of inspectors working in the independent inspection companies in Turkey were examined.