Duygusal zeka ve liderlik tarzlarının çalışan verimliliği üzerine etkileri
This study has investigated measures and ways that emotional intelligence and leadership styles effects employee productivity
- Tez No: 407033
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Liderlik, Verimlilik
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada duygusal zeka ve liderlik tarzlarının çalışan verimliliğini nasıl ve ne ölçüde etkilediği araştırılmaya çalışılmıştır. Duygusal zeka; duyguların ifade edilmesi, duyguların düzenlenmesi, problemlerin çözümünde duyguların kullanılması kavramlarını içerdiği için liderlik tarzları ve çalışan verimliliği ile direk ilişkilidir. Bu maksatla Ankara ili Türksat çalışanları üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Söz konusu araştırma kapsamında Türksatta çalışan 180 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda işletme çalışanlarının duygusal zeka düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Duygusal zeka ve alt boyutlarının çalışan verimliliğini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Çalışanların yöneticilerinden algıladıkları liderlik tarzı olarak daha çok eğitici liderlik tarzı, demokratik liderlik tarzı, hız belirleyici ve kumandacı liderlik tarzları çalışan verimliliğini olumlu yönde etkilemektedir. Araştırmanın bağımlı değişkeni olan genel verimlilik düzeyini, bağımsız değişken olan genel liderlik tarzları olumlu yönde etkilediği tespit edilmştir. Yine araştırmanın bağımsız değişkeni olan genel duygusal zeka, bağımlı değişken olan genel verimlilik düzeyini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has investigated measures and ways that emotional intelligence and leadership styles effects employee productivity. Emotional intelligence is directly related to leadership styles and employee productivity because it includes the expression, regulation, and use of emotions in the problem solving. In this context, study has been made on Turksat Ankara headquarters employers. Study includes survey of 180 people at Turksat and it reveals their high emotional intelligence level. It is noticed that emotinal intelligence and its base dimensions has positively effected employee productivity. Employers perception from their managers of mostly instructive,democratratic, speed deterministic and remote leadership style has effected employer productivity positively. It is noted that general leadership styles, independent variable of research, has effected dependent variable of geneal productivity level positively. Also noted that independent variable of research, general emotinal intelligence effects dependent variable of general productivity level positively.