Eğitim sendikalarına ilişkin sosyal bilgiler dersine giren öğretmenlerin görüşleri
The vi̇ews of teachers wi̇thi̇n the soci̇al studi̇es about educati̇on uni̇ons
- Tez No: 407044
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN ÜNAL İBRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sendika, Sosyal Bilgiler Öğretmeni, Sınıf Öğretmeni, Social Issues, Trade Unions, Social Studies Teacher, Class Teacher
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı Kastamonu il merkezinde Sosyal Bilgiler Dersi'ne giren öğretmenlerinin eğitim sendikalarına ilişkin görüşlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu; 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Kastamonu il merkezinde bulunan ortaokullarda görev yapan üç yüz ilkokul ve ortaokullarda görev yapan Sosyal Bilgiler Dersi'ne giren öğretmenler ve yöneticiler oluşturmuştur. Bu araştırmanın verileri Akbulut'un“ Sendikalar ve Motivasyon İlişkisi: Eğitim Sektörü Üzerine Bir İnceleme'' isimli araştırmasında geliştirmiş olduğu 5'li likert tipi ”Sendika ve Sendikalaşmaya Yönelik Tutum Ölçeği“ kullanılarak toplanmıştır. Yapmış olduğumuz araştırmada veri toplama amacıyla kullanılmış olan anket, üç bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümünde araştırmanın uygulandığı öğretmenlere yönelik kişisel bilgilerden oluşan 14 soru yer almaktadır. İkinci bölümde eğitim sendikalarına ilişkin Sosyal Bilgiler Dersi'ne giren öğretmenlerin görüşleribelirlemek amacıyla 5'li likert tipi ölçekte 21 soru bulunmaktadır. Ölçeğe katılanların eklemek istedikleri, görüş ve düşüncelerini belirtmeleri bölüm anketinin üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı, bizzat araştırmacı tarafından Kastamonu İli merkez ilçe belediye sınırları içerisinde yer alan 59 resmi ilkokul ve ortaokullarda görev yapan Sosyal Bilgiler Dersi'ne giren öğretmen ve yöneticileri ziyaret edilerek, araştırmanın amacı anlatılarak dağıtılmıştır. Gönüllülük esasına göre dağıtılan veri toplama araçları öğretmenlerin iş yoğunluğu göz önünde bulundurularak birkaç gün sonra elden ve okulyöneticilerinden yardım alınarak toplanmıştır. Uygulanan anketleri veri toplama aracı ile elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programı aracılığıyla analiz edilmiş olup, verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar (standart sapma, ortalama, sayı, yüzde) kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek yönlü (One way) ANOVA ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan likert ölçek için kişilerin verilen önermelerle ilgili görüşlerini, çok olumludan çok olumsuza kadar sıralanan seçeneklerden belirtmeleri istenmiştir. Buna göre; (5) kesinlikle katılıyorum, (4) katılıyorum, (3) kararsızım, (2) katılmıyorum, (1) kesinlikle katılmıyorum şeklinde bir ölçek kullanılmıştır. Ölçek sonuçları 5.00-1.00=4.00 puanlık bir genişliğe dağılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; Sosyal Bilgiler Dersi'ne giren öğretmen ve yöneticilerin; branş, aynı kurumda çalışma süresi, sendikalara üye olma durumu, arkadaşına sendikalı olmayı önerme durumu boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin sendika ve sendikalaşmaya ilişkin görüşlerinin sosyal bilgiler öğretmenlerinden daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kurumdaki çalışma sürelerine ilişkin tutum puan ortalamaları incelendiğinde de 6 ile 10 yıl arasında görev yapmakta olan öğretmenlerin sendikaya yönelik tutumlarının 16 yıl ve üzerinde görev yapmakta olan öğretmenlerin sendikaya yönelik tutumlarına göre daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal Bilgiler Dersi'ne giren öğretmen ve yöneticilerin; sendikalara ilişkin görüşleri arasında ”cinsiyet, yaş, görev, mesleki kıdem, medeni durum, öğrenim durumu, farklı sendikaları tanıma durumu, sendikalara üye olma yılı, farklı sendikalara üye olma durumları, ailede sendikalara üyelik durumu" bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the views of Social Studies teachers on teachers' unions. Working group of the research consisted of 300 primary and secondary school teachers and adminastrators working in Kastamonu city center in the 2014-15 academic year. The reasearch data was collected using a five-point Likert-type questionaire“Unions Association and Attitude Scale”, which was developed by Akbulut in his reasearch“Unions and motivation Relations: Education Sector An Investigation '. The questionare we used to collect data consists of three parts. In the first part of the questionaire, there are 14 independent questions for teachers asking personal information. In the second part, there is a 5-point likert type scale consisting 21 questions aimed to determine the views of the Social Studies teachers on teachers' unions. The part where the respondents can add more of their views and opinions is the third part of the questionaire. The data collection tool of the study was applied by the researcher himself to the Social Studies teachers and administrators who work in 59 primary and secondary public schools within the central district municipality of Kastamonu, visiting them and explaining the purpose of the study. Data collection tools were distributed on a volunteer basis and they were recollected by hand and by taking some help from the school principals a few days later considering the intensity of their work. The data gathered through the research tool were analyzed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for The Windows, and for the evaluation of the data descriptive statistical methods (Standard Deviation, Average, Count, Percent) was used. In the comparison of quantitiative data, t- test was used to compare two groups. In case of more than two groups, Unidirectional (One way) ANOVA test was used to compare parameters and Scheffe test was used to determine the group which caused the difference. The relationship between the variables of the study were analyzed using Pearson's correlation. The findings was evaluated in the 95% confidence interval at 5% significance level.For the likert-type scale used in this study, the respondents were asked to specify an option, ranging from very positive to very negative (5-strongly agree, 4-agree, 3-undecided, 2- disagree, 1- strongly disagree). Results are scattered over a wide scale 5:00 to 1:00 = 4:00 points. The results of the study are as follows: within the Social Studies course teachers and administrators; branch, working time in the same institution, being a member of teachers' union, suggesting a friend to be a member of a teachers' union were statistically significant differences. The perceptions of classroom teachers on unions and unionization were more positive than Social Studies teachers. When the mean scores of attitude toward work time in the institution studied, the teachers who have worked from 6 to 10 years had a more positive attitude towards teachers' unions than the teachers who have worked 16 years or more. It was found that there was no statistically significant difference in the views of Social Studies teachers and administrators on unions, with respect to ”gender, age, position, seniority, marital status, education, recognition of different unions, the years of being a union member, being a member of different unions, having a family member being a union member".