Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uyumlu hesap planı önerisi
The proposal on the chart of accounts compati̇ble wi̇th Turkish Fi̇nanci̇al Reporti̇ng Standards
- Tez No: 407069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KADİR DABBAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hesap planı, TFRS, TMS, Account plan, IFRS, IAS
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bir işletmenin mali nitelikteki işlemlerini toplayan, sınıflandıran, kayıt altına alan, özetleyen ve raporlayan muhasebe sistemi, bu işlevlerini yerine getirirken belli bir düzen ve sistematik halinde çalışmaktadır. Muhasebe bilgi sisteminde üretilen bilginin doğruluğu ve güvenilirliği, hem işletme içi hem de işletme dışı bilgi kullanıcıları için karar vermede kullanımı açısından oldukça önemlidir. Muhasebe bilgi sistemi içerisinde üretilen bilginin özellikle kayıt fonksiyonunu yerine getirirken izlenen sistematik, hesap çerçevesi ve hesap planı ile düzenlenmektedir. Bazı özellikli sektörler hariç, diğer tüm işletmeler için oluşturulmuş hesap planı hem standardın sağlanması hem de karşılaştırılma yapılabilmesi açısından kullanılmaktadır. Ticaretin ve işletme faaliyetlerinin çeşitlenmesi zaman zaman kullanılan hesap planında bazı eklemeler yapılması sonucunu yaratsa da son yıllarda Türkiye'de muhasebe standartlarının kullanılmasının zorunluluğu, hesap planını oldukça yetersiz bırakmıştır. Bu nedenle hazırlanan bu çalışmada, Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve Türkiye Muhasebe Standartları kapsamında kullanılan hesaplarında dahil olduğu bir hesap planı aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Business transactions of a financial nature, collect, classify, record, field, summarizing, and reporting accounting system performing these functions in a particular order and systematic work. The accuracy of the information and reliability of the accounting information produced in the system, both to users and internal and external information for use in decision making is very important. Particular record of information that is produced within the accounting information system followed in performing the function of a systematic accounting Framework and is regulated with account plans. Some of the featured sectors, except for the standard plan and all the other businesses in terms of comparison can be made, and providing the created account is used. The diversification of trade and business activities, some additions are made from time to time, the account that is used in the plan, although in recent years the use of accounting standards in Turkey, the obligation of the account plan has left quite inadequate. Prepared therefore in this study, Turkish Financial Reporting Standards and international accounting standards that are used within the scope of the accounts that are included in a chart of accounts to be transferred to was tried.