Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara yönetici atama kriterleri konusunda okul yöneticilerinin görüşleri: İstanbul ili örneği
The opinions of school principals regarding the criteria of school principal assignment to the schools affiliated with Ministry of Education: Istanbul provincial sample
  1. Tez No: 407140
  2. Yazar: ŞEYDA DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim, Okul, Okul Yöneticisi, Yönetici Atama Kriterleri, Öğretmen, Müdür, Ministry of Education, Education, School, School Administrators, Assignation Criteria, Teacher, Director
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, İstanbul ilindeki orta dereceli okullarda görev yapan okul müdürlerinin okullara yönetici atama kriterleri konusundaki görüşlerini öğrenmek ve sonrasında ilgililere önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır.“Okul yöneticilerinin atanma kriterleri standartlaştırılabilir mi? Okullara yönetici atarken dikkate alınması gereken en temel kriterler nelerdir?”sorularına cevap araması açısından yapılan araştırma önem arz etmektedir. Araştırma betimsel nitelikte tarama modeline göre desenlenmiş olup; nicel yöntem kullanılarak, görüşler anket aracılığıyla belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemi, 2014-2015 öğretim yılında İstanbul ilindeki orta dereceli okullarda görev yapan müdürler arasından uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen okul müdürlerinden oluşmaktadır. Araştırmada“Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarında Yönetici Seçme ve Görevlendirme Kriterleri”anketi kullanılmıştır. Anket sonuçları SPSS programına girilerek demografik değişkenlere göre varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Demografik değişkenlerle okul yöneticisi atama kriterleri arasındaki olası farklılaşmalar Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis ile test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; okul yöneticisi atama kriterlerinin çok kapsamlı olması gerektiği görülmüştür. Ankete katılan okul müdürlerinin, anketin tamamına x ̅=4,02'lik ortalamayla“Çoğunlukla Katılıyorum”düzeyiyle katılım gösterdikleri görülmüştür. Bulgular incelendiğinde cinsiyet, yaş, yöneticilikteki kıdem değişkenine göre anlamlı fark olduğu görülürken; branş değişkenine göre anlamlı farkın olmadığı görülmüştür. Maddeler bazında bakıldığında ise;“Yönetici görevlendirmeleri eğitim öğretim yılı başlamadan önce yapılmalıdır”,“Eğitim yöneticiliğine yeniden atanmada nesnel, ölçülebilir, ayırt edici ölçütler esas alınmalıdır”,“ Her derece ve türdeki eğitim kurumu için başarı göstergeleri belirlenmeli, bu göstergelere uygun atama yapılmalıdır”konusunda üst düzey katılım olduğu görülmektedir. Bu sonuçlara dayanarak; yönetici atamaları eğitim öğretim yılı başlamadan önce yapılmalı, okullara başarı göstergelerine uygun atama yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to take the opinions of secondary school principals in the city of the İstanbul about the criteria employed for the assignments of school principals and to give suggestions to those concerned.“Can we standardize the appointment crietria? what is the basis criteria that must be taken into consideration in the assignments of school principals? This research is of crucial importance as it seeks answers to these questions. This research has been designed by qualitive scan model and using the quantitive method, opinions were found via survey. The sampling of this research is composed of school principals who were chosen by the appropirate sampling method and who worked in secondary schools in 2014-2015 academic year, in İstanbul. The criteria used for the assignments of principals in schools affiliated with the Ministry of Education has been employed in this research. The findings were uploaded to SPSS programme and assesed by using the variant analysis in compliance with demographic variables. The probable differantiations between principal appointment criteria with demographic variables were analyzed by Mann Whitney U Test and Kruskall Wallis. The results of the analysis has shown us that the school principal assignments criteria needs to be extensive As the result of the analyses, it is suggested that the criteria for principal assignments must be done thoroughly. The school principals, who voted in the survey, have participated with an average of x=4.02 for the title ”mostly agree“. When the findings were analysed, it has been observed that there is a meaningful difference with regards to sex, age, seniority variance in management but, no difference, on the other hand, with regards to faculty. When observed on the basis of articles, there is a high level of agreement with regards to the following articles; ”Principal assignments needs to be done before the academic year“, ”Objective, measurable, dioristic criteria must be taken as basis in the reassingment of principals“, ”Based on these findings assignments of school principalls must be done before the academic year and appointments to school must be done according to achievment indicators".