Ortaöğretim velilerinin okul etkililiğine ilişkin görüşleri: Beylikdüzü ilçesi örneği
High school students' parents' perceptions of school effectiveness: The case of Beylikdüzü district
- Tez No: 407146
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Effective School, School Effectiveness, High School, Parent Perception
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul ili Beylikdüzü ilçesinde bulunan liselerin, lise velilerinin etkili okula ilişkin algılamalarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Velilerin algılarına göre; okul yöneticisi, öğretmen, program-öğretim ve öğrenci, okul kültürü, öğrenme iklimi ile okul çevresi ve veliler boyutlarında velilerin etkili okula ilişkin, algılamalarında bir farklılığın olup olmadığını, bir farklılık varsa bu farklılığın boyutunu belirlemektir. Bu araştırmanın evrenini, 2014/2015 eğitim-öğretim yılında, İstanbul ili Beylikdüzü ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi liselerde öğrenim gören öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ve Şişman (1996) tarafından geliştirilen“Etkili Okul Ölçeği”adapte edilerek Etkili Okul Anketi olarak kullanılmıştır. Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesi amacıyla Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Okul etkililiğine yönelik lise velilerinin çalıştıkları sektöre göre, etkili okul algıları arasındaki farkların tamamı özel sektörde çalışanlar lehine gelişmiştir. Lise velilerinin çocuklarının okuduğu okul tipine göre kamu okul tipi lehine anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca lise velilerinin çocuklarının öğrenim gördükleri sınıf düzeyi arasında da en yüksek ortalama 11. sınıf seviyesinde görülmüş ve bunu sırasıyla 9, 12 ve 10. sınıf düzeyleri takip etmiştir. Lise velilerinin okul etkililiği konusundaki algıları gelir düzeylerine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Anahtar Kelimeler Etkili Okul, Veli, Örgütsel Etkililik, Algı, Okul Geliştirme
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the high school students' parents' perceptions of school effectiveness based on different variables in İstanbul, Beylikdüzü district; to determine whether there are any differences in the aspects of school administrators, teachers, students, school culture, learning atmosphere, school environment and parents for high school students' parents; and find out to what extent this difference has occurred if there is. The population of the study involves the parents of the students studying in high schools in İstanbul, Beylikdüzü District in the school year of 2014-2015. In the study,“Personal Information Form”developed by the researcher and“Effective School Questionnaire”adapted by“Effective School Scale”developed by Şişman (1996) have been used as the data collection tool. To analyze the sub problems of the study, Mann Whitney U tests and Kruskal Wallis-H tests have been used.For school effectiveness, the differences in the perceptions of the effective schools according to the sector the parents work in have all been in favor of private sector. Some meaningful difference has been found in favor of public school type in the analysis according to the school type the students study at. The highest mean is 11th grade and it is followed by 9th , 12th and 10th grade respectively among the grade scores compared in the analysis. The effective school perceptions of the high school students' parents have showed some meaningful differences based on their levels of income.