Karayolu Taşıma Kanunu'na göre taşıyıcının hukuki sorumluluğu
The responsibility of the transporter according to the Transportation Law of Highways
- Tez No: 407198
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN PETEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Ulaşım, Law, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Taşıyıcının Sorumluluğu, Yolcu, Bagaj, Tehlike Sorumluluğu, Zorunlu Sigortalar, Responsibility of The Transporter, Passenger, Luggage, Emergency Responsibility, Enforced Responsibility Insurance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gediz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tezin konusu taşıyıcının Karayolu Taşıma Kanunu'na göre hukuki sorumluluğu olup, sadece karayolunda yolcu taşımacılığı yapan taşıyıcıların hukuki sorumluluğu ele alınmıştır. Karayolu Taşıma Kanunu, CMR'nin çevirisinden dolayı taşıyıcı terimi yerine, taşımacı terimini kullanmıştır. Ancak doktrinin büyük bir çoğunluğu taşımacı terimini kabul etmediği için, bu çalışmada da taşıyıcı terimi tercih edilmiştir. Taşıyıcı, bu kanuna göre, duraklamalar dâhil olmak üzere yolcunun kalkış noktasında taşıta bindiği andan, varış noktasında taşıttan indiği ana kadar geçecek süre içinde meydana gelecek bir kaza nedeniyle yolcunun ölümü, yaralanması ya da eşyasının zarara uğramasından dolayı sorumludur. Bu sorumluluğun doğması için, taşıyıcı ve yardımcılarının fiilinin kazaya sebebiyet vermesi gerekir. Yolcunun zarara uğramasından dolayı taşıyıcı sadece Karayolu Taşıma Kanunu'na göre sorumlu değildir. Aynı zamanda Türk Ticaret Kanunu'na ve Karayolları Trafik Kanunu'na göre de taşıyıcı yolcunun eşyasına gelen zararlar ile ölüm ve bedensel zararlardan sorumludur. Bu kanunlara göre sorumluluğun, Karayolu Taşıma Kanunu'ndaki sorumluluktan farklı yönleri ele alınarak tezde incelenmiştir. Taşıyıcının sorumluluğunun hukuki niteliği, Karayolu Taşıma Kanunu'na ve Karayolları Trafik Kanunu'na göre tehlike esasına dayanan kusursuz sorumluluktur. Kanun koyucu kural olarak tehlike sorumluluğunun düzenlendiği yerde sorumluluk sigortasının yapılmasını da zorunlu tutmuştur. Karayolu Taşıma Kanunu'na göre Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası ve Sigortacılık Kanunu'nu dayanak alan Bakanlar Kurulu Kararı'na göre Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Ferdi Koltuk Sigortası'nın yapılması zorunludur. Diğer taraftan işleten sıfatıyla taşıyıcı Karayolları Trafik Kanunu'na göre Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nı yapma yükümlülüğü altındadır. Bu kanuna göre İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası'nın yapılması isteğe bağlıdır. Taşıyıcının yapmakla yükümlü olduğu bu sigortalar, yolcuya verilen ölüm ve bedensel zararları karşılar.
Özet (Çeviri)
The main topic of this thesis is the legal responsibility of the transporter's according to highway transportation law. According to it, the transporter is responsible not only for the life of the passenger from the time he/she gets into the vehicle till he/she gets off it but also when the passenger gets injured in an accident or something undesirable happens to his/her belongings. These responsibilities are not just valid for highway transportation law. Turkish law of commerce and highway transportation law also keep the drivers responsible for the life of the passenger. This research analyzed, the responsibility for the passenger is analysed through the perspective of Turkish law of commerce and the law of highway traffic. The responsibility context relies on emergency responsibility according to highway transportation and highway traffic law. The authority which sets the law keeps it obligatory to maintain an insurance for emergency responsibility. According to law of highway transportation, the drivers are obliged to have financial responsibility insurance for highway transportation. İn addition, the driver is also obliged to enforce individuals insurance for hıghway passenger transportation.On the other hand, according to the law of highway traffic, the driver has to maintain enforced financial responsibility insurance. However, financial responsibility insurance is voluntary but not enforced according to this law. The insurances mentioned above cover the expenses caused by the accidents that the passenger faces (injuries, death, etc.).