Kadınların yerel hizmetlerden memnuniyet düzeyi ve kadın dostu kentten beklentileri: Gaziantep örneği
Women's level of satisfaction with local services and expectations from women friendly city: The case of Gazi̇antep
- Tez No: 407211
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA BANU SİPAHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Hakları, Kadın Sorunları, Yerel Yönetimler, Kadın Dostu Kent, Hizmet Memnuniyeti, Women's Rights, Women's Problems, Local Goverments, Women Friendly City, Service Satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Toplumsal cinsiyet, toplumun kadına bakış açısını gösteren bir kavram olduğundan doğuştan değildir ve zaman içerisinde de değişebilir. Ülkelerin toplumsal cinsiyeti kendilerine göre tanımlamaları sonucunda o ülkede kadına verilen konum belirlenir. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede de kadına verilen değer kültürel ve toplumsal bir geleneğin ürünüdür ve genellikle kadınları erkeğe oranla ikincileştirilen davranış kalıpları ile desteklenir. Kadınların ikincil konumunun en fazla hissedildiği alanların başında da kentler gelmektedir. Çalışmada, kadınların kentsel alanla ilişkileri, kentsel sorunlarla ilgili düşünceleri, siyasal algıları ve Kadın Dostu olmayı taahhüt eden bir kentten beklentileri araştırılmıştır. Çalışma ile birlikte 2011 yılından bu yana BMOP kapsamında çalışmalar yürüten Gaziantep evren olarak seçilmiş ve bu süre zarfında ne tür uygulamalar yapıldığı incelenmiştir. Bu bağlamda uygulama kısmında Gaziantep'te ikamet eden 1004 kadınla bir alan araştırması yapılarak kentin ne ölçüde Kadın Dostu olma kriterlerini yerine getirdiği analiz edilmiştir. Yapılan anket çalışması sonrası Gaziantep'te kadınların toplumsal, siyasi ekonomik, güvenlik gibi konularda durumları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, 2011 yılından bu yana Kadın Dostu olma yolunda çalışmalar yürüten kentte uygulamaya dönük somut adımlar atılmadığı, kadınların özellikle ekonomik ve sosyal alanlarda sorunları olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, Gaziantep'in büyük bir şehir olmasına karşın kadınların yeterli ölçüde kentsel hareketliliğe katılmadığı ve kendilerini doğrudan ilgilendiren yerel hizmetlerden yeterli ölçüde memnun olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu kapsamda Kadın Dostu olmayı taahhüt eden kentin, kadınların kentsel hakeretliliğini artırmak ve kadınların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla somut yerel hizmetlerle kadınların ihtiyaçlarına yanıt vermesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Gender is a concept that reflects the community's attitude toward women is not innate and may also change over time. Countries according to their own definitions of gender as a result of the position of women in that country are determined. Woman in a developing country such as Turkey, the value is the product of cultural and social traditions and generally it is supported by the behavior patterns which engaged in secondary women than men. Cities come at the beginning of the areas where most women felt the secondary position. In the study, women' relationships with urban area, thoughts about urban problems, political perceptions and expectations of a city woman who committed to friendly was investigated. In study, Gaziantep which has conducted practises since 2011 within BMOP selected as the universe and investigated that what kind of studies are done during this time. In this context, ıt was carried out a field research with 1004 women who reside in Gaziantep and it was analyzed that what extent city performs being a women friendly city criterias. Following the survey, it was determined issues as social, political, economic, security situation of women in Gaziantep. According to the survey, city which has conducted studies towards being a women friendly city since 2011 has not taken concrete steps in practise so it has been identified women have problems which is especially ecenomic and social fields. Furthermore, although Gaziantep is a large city, women aren't adequately participate directly related to urban mobility and has reached the conclusion that they are not satisfied adequate local services. In this context, the city which made a commitment to be women-friendly should improve urban mobility of women and to find solutions to women's problems it must necessary to meet the needs of women with specific local services.