Kazak halkının din algısı ve din eğitimi beklentileri
The perception of religion and religious education expectations of Kazakh people
  1. Tez No: 407221
  2. Yazar: TALGAT ABDESHOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Algı, Din Algısı, Religion, Perception, Religious Perception
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Kazak Halkının din algısını oluşturan faktörler İslâm öncesi inançlara kadar uzanmaktadır. IX-XIII. yüzyıllar arasında İslâmiyet Kazaklar arasında yaygınlaşmaya ve yerleşmeye başlamıştır. Bu tarihlerde Kazakların eski inançlarıyla İslâm inançları, örfî uygulamalar sahasında bazen çatışmışsa da, zaman içinde İslâm inançlarına ters düşen örf-âdet ve gelenek-görenekler terk edilmeye başlanmış, İslâm inancına uygun olanları ise günümüze kadar devam ede gelmiştir. XVII. asırdan itibaren Rusların Kazak topraklarında işgalci politikalarını uygulamakla millî ve manevi değerlerini unutturmaya çalışmış ve ateizm inancını yaymışlardır. Kazakistan Cumhuriyetinin 1991 senesinde bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte, unutturulmuş olan millî ve manevi değerlere hızla geri dönüş başlanmıştır ve neticesinde dinî, millî ve manevi değerlere olan ilgiler artış göstermiştir. Araştırma Kazakistan Cumhuriyetinin eski başkenti Almatı'nın 8 ilçesinde yaşayan vatandaşların din algılarını öğrenmek ve bunlar üzerinde etkili olan psiko-sosyal faktörleri tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmanın evresini Almatı'da 1 664 509 vatandaş oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Almat'da yaşayan yerli vatandaşlardan seçilmiş ve sayıları da 1000 kişi olarak belirlenerek iki gruba ayrılmıştır.“Birinci Grup”, Almatı'daki cami cemaati olarak belirlenmiş ve 500 kişiden oluşmaktadır.“İkinci Grup”Almatı şehrinin ilçelerine ayırdığımız kontenjanlar ve ikamet ettikleri adreslerine göre oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The factors that are forming comprehension of Kazakh People about the religion are coming from the Pre-Islamic beliefs. In 9th-13th centuries, the Islam started growing and getting established amongst Kazakh People. Throughout that period of time; although Kazakhs ancient beliefs and Islamic beliefs sometimes have been contradicting with each other on traditional-practising sphere, customs and usages and traditions which are opposing Islamic principles have been abandoned gradually, and those which are not opposing Islamic belief continued till our days. Since 17th century Russian Empire, tried to make people forget thier national and spiritual values and to spread the atheism by pursuing ocuppying politics on the soil of Kazakh People. After declaration of Independence of Kazakhstan Republic in 1991 year, there started a big returning to the national and religious values which have been removed. Thus, religious, national and spiritual values became more concerned about. This research, purposes to discover religious understanding of citizens who live in 8 districts of Almaty City (old capital city of Kazakh Republic) and to determine psycho-social factors which are effectual on them. This work's phase is 1 664 509 people from Almaty City. As for the sample, it's a bunch of people divided into to groups and containing 1000 people.“The First Group”is a determined congregation of mosques which is made up of 500 people.“The Second Group”is people that are from districts and they are formed regarding their residence addresses.