Kur'an'da kafirlerle ilgili teşbih ve temsiller
Analogies and metaphors in the Holy Quran on disbelievers
- Tez No: 407225
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, küfür, kafirler, teşbih, temsil, üslûp, akletme, etkili anlatım, The Holy Quran, Kufr, Disbelievers (al-Kafirun), analogy, metaphor, style-literary, thinking, efficient expressions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yüce Allah insanlığa son hitabı olan Kur'an-ı Kerim'i yol gösterici bir rehber; kulların anlaması için kolaylaştırılmış apaçık bir kitap olarak tanımlamıştır. Teşbih ve temsil Kur'an üslûbunun en güçlü ve en etkili anlatım aracıdır. Bu sayede en derin ve soyut konular hem her seviyeden insanın anlayıp yararlanabileceği bir seviyeye indirilir hem de elle tutulup gözle görülebilecek somut bir hale getirilir. Benzetmelerle yapılan anlatım düz anlatımdan daha edebî ve daha tesirlidir. Yüce Allah kullar düşünüp akletsinler, anlayıp gereğini yapsınlar diye Kur'an-ı Kerim boyunca hemen her konuda pek çok misaller vermiş, benzetmeler yapmıştır. Kafirlerin psikolojik yapıları, Allah'a ve Kur'an'a karşı duruşları, amelleri ve akıbetleri ile ilgili yapılan teşbih ve temsiller de Kur'an'da yer almaktadır. Konunun benzetmeler üzerinden ortaya koyulması anlatılanları akılda kalıcı, öğretici, zevkli, güzel ve ahenkli bir hale getirmektedir. Biz çalışmamızda Kur'an'da kafirlerle ilgili yapılan teşbih ve temsillerden hareketle küfrün yapısı ve arka plânı, kafirlerin iç dünyaları ve acınacak halleri; yaptıkları işlerin ne türden işler olduğu ve sonunda varıp dayanacakları noktayı tespit etmeye çalıştık. Bu çalışmanın Kur'an'ın zenginliklerinin keşfedilmesi ve ondan istifade edilmesi yolunda küçük bir katkı olmasını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Allah described the Holy Quran as his manifesto for a truly guidance showing the right path and a very clear and eased book to be understood for humankind. Analogy and metaphor are the strongest and most effective method of Quranic expression. Through this methodology, every kind of abstract and deep meanings is not became understandable and beneficial for all people at any level, but also this way of teaching converts intangible issues to concrete examples. Analogical way of expression is more literal and influential than straight wording. Allah gives several examples and uses analogical expressions in many verses to let mankind think and contrive, understand and act accordingly Quran also give wide coverage to frames of disbelievers' mind, their approaches towards Allah and the Holy Quran, their deeds and consequences with analogies and metaphors in several verses. Forthputting the subject through analogies put the meaning on top of mind and makes it didactic, enjoyable, nice and symphonious. In this work, we tried to analyse the structure of kufr, its background, inner world of disbelievers, their pitiable situation, type of their activities and the consequences of their actions by means of analogies and metaphors in the Holy Quran. We hope to make a humble contribution to the exploration of richness of the Holy Quran and to benefit from it.