Afganistan'da İslâm Ceza Hukukunun kanunlaştırılması
Codification of the Islamic Criminal Law in Afghanistan
  1. Tez No: 407226
  2. Yazar: MEHTARKHAN KHWAJAMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Ceza hukuku, kanunlaştırma, Hanefi fıkhı, İslam hukuku, Afghanistan, Criminal law, Islamic law, Fiqih of Hanafi, Codification
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
VII. asırda İslam dininin bugünkü Afganistan coğrafyasında yayılmaya başlamasıyla beraber, İslam'dan önce söz konusu coğrafyada mevcut olan dinlerin yerini İslam alırken o dinlere ait hukukun yerini de İslam hukuku almıştır. Afganistan'da ilk dönemlerde diğer İslam ülkelerinde olduğu gibi fıkıh kitapları ve fetva kitaplarına göre hüküm verilmiştir. 1921 yılında Afganistan tarihinde ilk defa ta'zîr cezası ile ilgili kanun çıkartılmış, 1976 yılına gelindiğinde ise daha kapsamlı bir ceza kanunu hazırlanıp yürürlüğü girmiş ve bu kanun zaman zaman revize edilerek günümüze kadar yürürlükte kalmaya devam etmiştir. Ceza hukukunun kanunlaştırılmasının başlamasından günümüze kadar çıkartılan bütün anayasalarda, hiçbir kanunun İslam dinine aykırı olamayacağı belirtilmiştir. Bu çalışmada bugünkü Afganistan'da İslam ceza hukukunun kanunlaştırma süreci, Afgan ceza hukukunun kaynakları ve günümüzde yürürlükte olan 1976 tarihli Afgan Ceza Kanununun kısaca muhtevası ele alınıp İslam hukukuyla uygunluğu değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
After the spread of Islam in present day Afghanistan in 7th century AD, Islam has become the dominant religion in the region and the laws which belonged to pre-Islamic religion of people have been replaced by Islamic law. Before codification of law in Afghanistan the judgments were given as other Muslim societies according to classical Islamic law books and fatwas. In 1921 for the first time in Afghanistan history a law regarding tazir punishment was introduced. in 1976 an extensive criminal was introduced and since then this law with some small revisions has been put into effect. In all afghan constitutions it has been stipulated that no law shall contravene the tenets and provisions of Islam in Afghanistan. This study will evaluate the process of Islamic criminal law codification in Afghanistan and the resources of afghan criminal law. It will also analyze the conformity of Afghan criminal law, which has been put into effect since 1976, with Islamic law.