Latin Amerika'da toplumsal hareketler ve siyaset: Toplumsal hareketlerin siyasal olanı belirlemedeki rolünün Brezilya'da Topraksız Kır İşçileri Hareketi üzerinden incelenmesi
Social movements and politics in Latin America: An analysis of the role of social movements on establishing political with reference to Landless Rural Workers Movement in Brazil
  1. Tez No: 407300
  2. Yazar: SİBEL UTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYKUT ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Hareketler, Latin Amerika, Brezilya, Toprak Mücadelesi, Topraksız Kır İşçileri Hareketi(MST), Social Movements, Latin America, Brazil, Land Struggle, Landless Rural Workers Movement(MST)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada toplumsal hareketlerin siyasal olanı belirmedeki rolü Brezilya'da Topraksız Kır İşçileri Hareketi üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın amacı, toplumsal hareketlerin yerleşik ve kurumsal siyasete karşı yaratacağı sonuçları ortaya koymaktır. Çalışma üç ayaklı bir analiz temelinde kurulmuştur. Birinci bölümde toplumsal hareketlerin kurumsal siyaset ile ilişkisi kuramsal boyutta incelenmektedir. İkinci bölümde Latin Amerika'daki toplumsal hareketlerin gelişimi ve yerleşik siyaset ile ilişkileri analiz edilmektedir. Üçüncü bölüm ise Brezilya Topraksız Kır İşçileri Hareketi'ni (MST) önemli özellikleri, tarihsel gelişimi ve mücadele biçimlerini göstererek analiz etmektedir. MST yerleşkelerinde alternatif bir dünya sunmakta ve yerleşik sisteme karşı mücadelesine devam etmektedir. MST'nin geliştirdiği pratikler, kurumsal siyaset karşısında yeni bir siyaset üretmek için umut verici bir güzergahtır.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of social movements on establishing political is investigated through Landless Rural Workers Movement in Brazil. The propose of the study is to reveal the results what social movements will create against established and institutional politics. The study introduced a threefood analysis. İn first part, the relationship between social movements and institutional politics is analyzed in theoretical dimensions. In second part of the study, the development of social movements in Latin America and their relationships with established politics are examined. And the third part of the study analyses the Landless Rural Workers' Movement of Brazil (MST) by showing its important characteristics, historical development and forms of struggle. The MST offers an alternative world in its settlements and maintains its struggle to transform the established system. To developed practices of the MST against established politics built a promising path to produce a new politics