Dinsel bir itibar göstergesi olarak hacılık
Pilgrimage as an indicator of a religious reputation
- Tez No: 407356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN TOKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Religion, Social Status, Reputation, Pilgrim, Role, Representation and others
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Dinsel itibar kavramı, toplumsal yapı ve din ilişkilerinin genel işleyişi içerisinde meşruiyetini dinden alan toplumsal tipolojilerin sosyal saygınlığı üstlenmedeki kaynaklığına ve temsiline dönük bir kavramsallaştırmadır. Hacılık da dini bir tecrübenin, somut bir sıfat üzerinden toplumsal bir temsile dönüşmesini ifade eden dinsel itibar kadrolarının sosyal görünürlüğü en yaygın olanlarından biridir. Bu çalışmada“hacı”kategorisi üzerinden, dinsel itibarın toplumsal ağırlığına rol-temsil-itibar açılarından bakılmaya çalışılmış, hacının dini itibarı temsil etmedeki mevcut durumu ve bu duruma ilişkin algının düşünce biçimleri ve yaşam tarzlarına göre nasıl farklılaştığı ele alınmıştır. Anahtar Kavramlar: Din, Sosyal Statü, İtibar, Hacı, Rol, Temsil vd.
Özet (Çeviri)
The concept of religious reputation is a conceptualization based on the source and representation in undertaking the social prestige of the societal typology which takes its legitimacy in the overall functioning of the social structure and religious relations from religion. Pilgrimage is one of the most common socially visible religious reputation establishments reflecting the transformation of a religious experience into a social representation through a concrete title. In this study, the social significance of religious reputation has been studied in terms of role-representation-reputation through the category of“pilgrim”, and the current situation of the pilgrim in representing the religious reputation and how the perception of this situation has changed in respect to the ways of thinking and life styles have been dealt with.