Sağlık felsefesi: Tıp sanatında felsefenin gerekliliği
Philosphy of healty: The necessity of philosophy in the art of medicine
- Tez No: 738673
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Felsefe, Medical History and Ethics, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tıp Felsefesi, Tanrı Hekim, Filozof Hekim, Aristotelesçi Phronesis, Philosophy of Medicine, God Physician, Philosopher Physician, Aristotelian Phronesis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnsanlığın ortaya çıkışından bu yana akıl yürütme becerisi, insanların yaşadıkları ortama uyum sağlamalarını ve karşılaştıkları problemlerin üstesinden gelebilmelerini sağlamıştır. İnsanın var oluşuyla gelen problemlerin başında hayatta kalabilme ve ortak bir zeminde beraber yaşamını sürdürebilme yer almaktadır. Her iki durumun gerçekleştirilebilmesi kendi başına değil, yaşama sağlıkla ilgili problemlerin de dahil edilmesiyle mümkün hale gelebilir. Tarih boyunca sağlık alanındaki çalışmaların kendi döneminin düşünsel, bilimsel ve dinsel anlayışlarından bağımsız sürdürülmediği söylenebilir. Bu etkilenme günümüze gelindiğinde bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmiştir. Söz konusu olan yaşamın değeri ve önemi değil, yaşama sahip olan bireyin ekonomik açıdan sağlayacağı üstünlük ve değerlerdir. Bu bakımdan yaşamın ve varlığın geri planda durduğu, statü ve zenginliğin ön planda durmaya başladığı görülmektedir. Bu durumda tıp alanında hekimin hasta ve hasta yakınlarının taşıdığı endişe ve umutları önemsemesinden ziyade tedavinin başarılı olmasında getireceği itibar ve zenginliğin önemsendiği söylenebilir. Tıp alanında çalışanların, ilgi alanı olan insan varlığını anlaması bakımından insanı arızalı bir nesne olarak görmemesi ve hastanın korkuları, endişeleri, beklentileri olduğunun göz önünde tutması beklemektedir. M. Bilgin Saydam ve Hakan Kızıltan'ın editörlüğünü yapmış oldukları Hekimin Filozof Hali (2018) kitabı özellikle bilimselleşme süreciyle birbirinden ayrılan tıp sanatının felsefeyle buluşması gerektiğini vurgulayarak bizlere hekimin de bir filozof halinin olması gerektiğine vurgulamaktadırlar. Bu bağlamda bu tez çalışması genel olarak sağlığın dinsel, düşünsel ve bilimsel gelişimini ele alarak günümüzde sağlık felsefesinin gerekliliğini ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Since humankind have been able to use their logic, rational skills have enabled people to adapt that environment they live in and teach them to overcome the problems they face. Survival and coexistence on an area are problems that come with the existence of humanity. Both of these situations may be implement by including healthrelated problems in life. It can be said that throughout history, studies in the field of health have not been independent from the intellectual, scientific and religious understandings of their own period. Nowadays, it is not important that the value and importance of life, its significant that the economic advantage and value of the individual person who has it. Therefore, it is seen that life and wealth are taken in the back ground, status and wealth have started to take center area. In the field of medicine, it can be said that doctors care more about the treatment success which will give them celebratedness and wealth, instead of concerns and hopes of patients and their relatives. Those people who work on medicine as their main field are expected not to see the human being as a defective object, they should be understand the human existence, and consider the patient has fears, concerns and expectations. The book which is named Hekimin Filozof Hali (2018), edited by M. Bilgin Saydam and Hakan Kızıltan, emphasizes that the art of medicine, which has been separated especially the process of scientificization, should meet with philosophy. This book shows that the medical doctor must also be as a philosopher. In this context, this thesis aim to reveal the necessity of philosophy of health as religious, intellectual and scientific development of health in the present day as in general.