Semih Kaplanoğlu'nun yumurta, süt ve bal üçlemesinde minimalizm
Minimalism in the trilogy of Semih Kaplanoğlu's egg, milk and honey
  1. Tez No: 407357
  2. Yazar: ABDURRAHİM YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT ULUSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: minimalizm, sinema, Türk sineması, Semih Kaplanoğlu, minimalism, film, Turkish cinema, Semih Kaplanoğlu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada, son dönem Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Semih Kaplanoğlu'nun, Yumurta (2007), Süt (2008) ve Bal (2010) üçlemesi, içerik ve biçim yönünden, minimalizm kavramı ışığında analiz edilmektedir. Minimalist sanat anlayışının tarihçesinin ele alındığı ve çeşitli sanatlardaki örneklerine değinildiği çalışmada, dünya sinemasında filmleri minimalist olarak değerlendirilen, Robert Bresson ve Abbas Kiarostami gibi yönetmenlerin sinema anlayışları değerlendirilmekte ve bu çerçevede Türk sinema tarihinden de kimi yanlarıyla minimalist anlayışa yakın filmlerin izi sürülmektedir. Çalışmanın amacı, Kaplanoğlu sinemasının, özellikle de çalışma evrenimizi oluşturan ve Yusuf Üçlemesi olarak da bilinen Yumurta, Süt ve Bal isimli filmleri bağlamında minimalist bir sinema örneği olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the trilogy, Egg (Yumurta, 2007), Milk (Süt, 2008) and Honey (Bal, 2010) by Semih Kaplanoğlu, one of the prominent figures of new Turkish cinema. The thesis aims to analyze these films and argues that Kaplanoğlu is a minimalist filmmaker. After dwelling on the concept of minimalism and the history of minimalism in arts, the thesis deals with the characteristics of minimalist filmmaking as well as the films of the so-called minimalist directors such as Robert Bresson and Abbas Kiarostami. This thesis, which also provides a discussion on minimalist approaches in the history of Turkish cinema, offers a detailed analysis on Kaplanoğlu's above mentioned trilogy.