Türk balesinde Anadolu halk dansları adımlarının yeri ve önemi
The place and i̇mportance of Anatolian traditional folk dances forms in Turkish ballet
  1. Tez No: 407378
  2. Yazar: ESRA BÜYÜKKAYIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. MÜRİDE AKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Koreografi, klasik bale, Türk balesi, Anadolu Halk Dansları, Coreograpfy, classical ballet, Turkish Ballet, Anatolian Folk Dances
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bale Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bin yıllardır üzerinde var olan medeniyetlerin izlerini ve birimini taşıyan Anadolu kültürünün en önemli unsurlarından biri de, halk danslarıdır. Cumhuriyetin kurulması ile batı kültürüne açılan ülkemizde, kültürel etkileşimle hayatımıza giren yeni sanat dallarından biri de baledir. Öncelerde müzik ve tiyatroda görülen Anadolu kültürü etkisinin, zaman içerisinde bale ve dans koreografilerinde de yer almaya başladığı görülmüştür. Bu tür koreografi çalışmalarının daha güçlü bir sanatsal dile dönüşmesine katkı sunmayı amaçlayan bu çalışmada; halk danslarıyla ilgili temel bilgiler, ülkemizde bale eğitimi ve sanatına dair bilgilerin yer almasının yanı sıra; batı sanatı olan bale ile halk danslarının bileşiminden üretilen eserler incelenmektedir. Çalışma, bu tarzda üretilen eserler hakkında bilgileri; koreografların çalışma yöntemleri ve koreografiye yaklaşımları ile dansçıların aktardıkları bilgileri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important components of Anatolian culture, that bears the traces of the civilizations living on it for over thousand years, is folk dances. In our country, which turned its face to western cultures with the foundation of republican regime, ballet is one of the new art forms which entered into our lives as a result of the cultural interaction. It was observed that the effect of Anatolian culture, which had been previously seen on music and theater, started to have an impact on ballet and dance choreographies. This study; which was conducted to contribute to turn these choreography studies into a more powerful artistic languages ; reviews the basic information about folk dance, ballet training and art in our country; works created from the combination of folk dances with western art of ballet. The study contains information regarding such works; work styles of choreographers and their approaches; and the information transmitted by the dancers.