Topkapı Sarayı Kütüphanesi revan no: 1969'da kayıtlı Mecmū'a-ı Eş'ār (vr. 1-168) (İnceleme-metin)
Poetry majmua registered in 1969 in Topkapi Palace Library (1-168 folios) (Analyzed-transcripted text)
  1. Tez No: 407411
  2. Yazar: BÜŞRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FURKAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmū'a, Klasik Türk Edebiyatı, Osmanlı şiiri, Mecmū'a, Classical Turkish Literature, Ottoman Poetry
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 442
Özet
Bu çalışma Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Revan 1969 numarada kayıtlı olan Mecmû'a-i Eş'âr adlı şiir mecmûasının inceleme ve çeviriyazılı metnini içermektedir. Mürettibi ya da müstensihi bilinmeyen mecmûa 168 varak olup içinde 815 şiir bulunmaktadır. Belli bir tertip gözetilmeden düzenlenen mecmûada 639 gazel, 92 ferd, 54 murabba, 12 kıta, 7 mesnevî, 4 rubâ'î, 3 muhammes, 1 müseddes, 1 terkîb-bend, 1 tercî-bend ve 1 lugaz olmak üzere toplam 11 farklı nazım şekli kullanılmıştır. İstinsah tarihi belli olmayan mecmûanın 16. yüzyıl ortalarında yahut sonlarında tertip edildiği düşünülmektedir. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır: Giriş kısmında mecmûa ve mecmûa türleri hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme kısmında çalışmanın konusunu oluşturan eserin şekil ve muhteva özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise eserin çeviriyazılı metni ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study includes the analysis and transcripted text of the poem majmua registered in Topkapı Palace Museum Library Revan Section 1969. Majmua whose the composer or writer is unknown has 168 folios and 815 poems in it. Since there isn't a regular sequence in the formation of mecmua which impending 639 gazels, 92 ferds, 54 murabbas, 12 kıtas, 7 mesnevis, 4 rubais, 3 muhammeses, 1 müseddes, 1 terkib-bend, 1 terci-bend and 1 lugaz; there are 11 different poem styles. Although majmua's composition date is unknown but according to text it's highly assumed that majmua was compilated around mid or late 16th century. The study consists of two main chapters. In introduction has provided some first-hand information about the importance of the majmuas in Turkish Literature. In the first chapter, form and content of majmua is analyzed. In the second chapter, the transcripted and criticised text of mecmua is presented