Başlangıçtan günümüze Türkçe dilbilgisi çalışmalarına bakış
Overview of Turkish grammar studies from the beginning to present
- Tez No: 407410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, Türkiye Türkçesi, Türkçe Gramer, Türkçe Dilbilgisi, Turkish, Turkish in Turkey, Turkish Grammar, Turkish grammar
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Gramer çalışmalarının tarihi kuşkusuz yazının tarihi kadar eskidir. Ulaşabildiğimiz eserleri incelediğimizde herhangi bir kültür alışverişinde bulunmayan farklı coğrafyalardaki milletlerin bile birbirinden bağımsız olarak aynı sorular üzerine düşündüklerini görmekteyiz. Dil üzerine sorulan bu sorular yaklaşık binlerce yıl sürecek bir serüveni başlatmıştır. Türk dilinin ilk metinlerindeki edebi üslup ve ifade duruluğu Türklerin de dil üzerine uğraştıklarının işaretlerini verse de elimize ulaşan eserleri incelediğimizde bu serüvene yaklaşık bin yıldır ortak olduğumuzu görüyoruz. Zaman içerisinde farklı kültür dairelerinin etkisine giren Türk dilciliği bugünkü olgunluğuna erişinceye dek uzun bir gelişim sürecinden geçmiştir. Çalışmamızda amacımız bu gelişim sürecini Türkçe gramer çalışmalarından başlatarak Türkiye Türkçesi üzerinden bu etki alanlarını saptamaya çalışmaktır. Bu durumda dünyada gramerin genel durumu ve etkilendiğimiz çerçevenin gelişim süreci çalışmamızın üzerinde yükseleceği temeller olacaktır. Türk gramerciliği üzerine yapılan çalışmalar ve saptamalara destek olacağını düşündüğümüz bu çalışmamız, genel olarak bilinen tezlerin arka planları ve gelişim evreleri ile birlikte sunulmasını amaçlamaktadır. Bu çalışma ile Türkçe gramer eserlerinin geçirdiği bin yıllık evrim araştırmacılara sunulmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
History of grammar studies is old as the history of the writing. We see that even people in different geographies without any cultural exchange have thought about same questions independently when we examine the works we accessed. These questions are asked on the language began a journey that will last about thousands of years. The literary style of the first texts of the Turkish language and clarity of expression signs that the Turkish occupation of the language partners on this journey about a thousand years. Over time, Turkish grammar works have undergone the effects of different cultures and developed a long process to reach today. The aim of our work is to try to identify these this development process starting from Turkish to Turkish in Turkey. In this case the general state of the grammar in the world and development of the affected framework will be foundations of our work. We thought it would be of assistance to Turkey grammar works and studies and analyzes, this study aims to present background and development phase of the thesis known. In this study, thousand years of the Turkish grammar works were intended to be presented for researchers.